Frias för samma preparat som Johaug fälldes för

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Brasilianske simmaren Gabriel Da Silva Santos frias helt från dopning i Cas efter att först ha testat positivt för ”Therese Johaug-preparatet” clostebol.

– Det är två olika historier och det blir två olika utfall, säger den norska skidstjärnan.

23-åringen, som ingick i det brasilianska stafettlaget (4x100 meter frisim) i Rio-OS 2016, testades förra våren positivt för den anabola steroiden clostebol och straffades senare av det internationella simförbundet Fina med ett års avstängning.

Nu har dock idrottens skiljedomstol Cas valt att upphäva beslutet.

Anledningen? Att en expertgrupp inom Fina, med inriktning på dopning, har slagit fast att Santos blev smittad med den förbjudna substansen. Detta ska ha skett då simmaren delat badrumshanddukar och -produkter med en familjemedlem som använt läkarutskrivet clostebol.

I ett uttalande meddelar Cas att man ”enhälligt kommit fram till att omständigheterna i detta fall gör att idrottaren inte kan anklagas för att ha gjort sig skyldig till något fel eller agerat vårdslöst”.

”Inte försökt fuska”

En skarp kontrast till fallet Johaug där norskan ertappades med samma substans och till slut stängdes av i 18 månader. Men någon bitterhet från norskan finns inte.

– Det är två olika historier. Har han fått det i sig via en handduk är det otroligt tråkigt att straffas för det. Jag tog på mig salvan själv för mina läppar och det är en annan sak och också ett annat straff, säger Therese Johaug.

Det väcker inga känslor i dig?

– Nej, vart fall har sin historia. För min del är jag färdig med det ärendet. Jag vet vad jag har gjort och jag vet att jag inte har försökt att fuska, det är viktigast för mig

Gabriel Da Silva Santos.
Gabriel Da Silva Santos.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.