Petter Myhlback blir ny vallachef för svenska skidlandslaget

Av: Petra Thorén

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Petter Myhlback blir ny vallachef för svenska skidförbundet.

Han ersätter kritiserade Anders Niemi, som väljer att hoppa av uppdraget men som kommer att finnas kvar i teamet.

– Det känns häftigt och jag är väldigt glad över förtroendet att bli erbjuden tjänsten som vallachef för längdlandslaget, säger Myhlback.

Svenska skidlandslaget meddelade efter all turbulens ytterligare förändringar i sin organisation.

Längdchef Daniel Fåhraeus presenterade under måndagen Petter Myhlback, svensk VM-åkare från Sapporo 2007, som ny vallachef efter att Anders Niemi valt att kliva åt sidan.

Anders Niemi har varit i fokus under vintern då vallateamet vid flera tillfällen haft problem. Dels var det flera sprintåkare som drabbades på för-VM i Oberstdorf. Och efter långloppet i Meråker var åkare som Jens Burman extremt missnöjd:

– Det var som att skidorna dog. Det var helt omöjligt att gå med. Jag såg att jag var 1.43 efter i mål. Det är helt obegripligt. Jag förstår inte att man kan tappa så mycket på vägen ner.

– Jag var ju typ med på toppen. Sedan har man tappat 1.43 . Det är fan helt sjukt. Jag förstår inte tyvärr, sa han då.

Anders Niemi, som kastades in som vallachef kort in på säsongen ifjol, kommer dock att finnas med i teamet framöver.

– Jag hade ett ettårigt kontrakt och det var tanken att det bara skulle vara det året. Jag hade inte för avsikt att fortsätta. Det känns jättebra för min del och det ska bli spännande med Petter som kommer in med nya ögon och kan ruska om lite, säger Anders Niemi till Sportbladet.

Det har varit en del kritik under säsongen, hur ser du på det i backspegeln?

– Det visste jag när jag hoppade på det att det är en del av arbetet och sådant som man får ta. Det har varit helt okej.

Fram till 2004 tillhörde Petter Myhlback den svenska eliten i mountainbike, men 2004 gick han över helt till skidor och har representerat Sverige i främst sprint.

Myhlback 2007.
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Myhlback 2007.

Efter VM 2007 fortsatte Petter att tävla i ytterligare ett år innan han även la elitkarriären på skidor på hyllan men nu blir han alltså ny vallachef, meddelar Svenska skidförbundet i ett pressmeddelande.

– Det känns häftigt och jag är väldigt glad över förtroendet att bli erbjuden tjänsten som vallachef för längdlandslaget. Jag ser verkligen fram emot att jobba med toppkompentensen inom området – de fantastiskt duktiga vallarna i trailern. Det blir roligt att få ta del av deras kunskap och leda dem i deras arbete, säger Petter som har varit vallaansvarig i det norska Team Bygdö.

Petter Myhlback börjar sin anställning på SSF den 1 maj, samtidigt som den nye landslagschefen Anders Byström också tillträder.

– Jag kommer genast börja med att tillsätta nästa säsongs vallaorganisation, där bland andra Anders Niemi kommer att ingå. Det känns skönt att ha hans kompetens och stöd med mig, avslutar Myhlback.

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Anders Niemi.
Publicerad:

LÄS VIDARE