Caster Semenya

Efter CAS-domen: Semenya överklagar igen

Av: 

Makoto Asahara

SPORTBLADET

Fallet med Caster Semenya och IAAF är inte slut än – trots att Idrottens skiljedomstol, CAS, sagt sitt.

Nu har den sydafrikanska medeldistanslöparen överklagat även CAS-domen, som tvingar henne till testosteronsänkande medicinering för att fortsätta tävla på elitnivå, till högsta domstolen i Schweiz.

När Idrottens skiljedomstol, CAS, i mars förkunnade sin dom så såg det ut som att Internationella friidrottsförbundet, IAAF, till slut fått rätt i fallet mot sydafrikanska löparen Caster Semenya.

Fallet handlar om sydafrikanskans överklagan mot IAAF:s nya, föreslagna regler kring tillåtna testosteronnivåer för hyperandrogena, kvinnliga medeldistanslöpare likt hon själv.

De nya IAAF-reglerna skulle innebära att Semenya skulle behöva sänka sina testosteronnivåer med hjälp av medicinering för att fortsätta tävla.

"Det här är nödvändigt för att säkerställa rättvisa tävlingar för alla kvinnor. Utan regeln riskerar vi att förlora nästa generation av kvinnliga idrottare då de inte ser någon väg till framgång inom vår sport", skrev IAAF i sitt pressmeddelande inför CAS-rättegången.

”Får inte droga mig”

CAS valde i mars att döma till IAAF:s fördel men nu har Semenya överklagat till ännu en instans – denna gång utanför idrottens värld.

”Jag är en kvinna och jag är en idrottare av världsklass. IAAF får inte droga mig eller stoppa mig från att vara den jag är”, skriver Semenya i det pressmeddelande där hennes överklagan till den högsta domstolen i Schweiz offentliggörs.

”Särskilt, kommer den schweiziska högsta domstolen att ombes utreda huruvida IAAF:s krav på medicinering bryter mot essentiella och brett vedertagna värderingar, bland annat förbudet mot diskriminering, rätten till kroppslig integritet, rätten till ekonomisk frihet samt respekten för mänsklig värdighet”, står det bland annat också i pressmeddelandet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Caster Semenya

Friidrott

IAAF, International association of athletics

CAS