Alla åker hem – då kan de vinna titlarna

Svahn och Kläbo kan bli blåsta när utmanarna får tävla utan konkurrens

Linn Svahn och Johannes Hösflot Kläbo kan bli blåsta på sprinttitlarna i världscupen.

Under avslutningen i Kanada kan nämligen Anamarija Lampic och Federico Pellegrino gå om i tävlingar åtta andra nationer snart lämnat.

Internationella skidförbundet ställde på torsdagen in världscuptävlingarna i Minneapolis, USA, och Canmora, Kanada. Kvar på programmet står däremot fortfarande helgens tävlingar i kanadensiska Quebec.

Där väntar dubbla sprintlopp för herrarna och damerna. Tävlingar som kan avgöra båda sprintcuperna.

Åtta nationer kan hoppa av

På damsidan är Anamarija Lampic bara 37 poäng efter ledaren Linn Svahn och på herrsidan skuggar italienaren Federico Pellegrino 165 poäng bakom norrmannen Johannes Hösflot Kläbo.

Mycket talar nu för att de båda kommer att gå om. Detta då de kan få tävla mer eller mindre utan konkurrens.

Norge och Kina valde tidigt att inte åka till tävlingarna i Quebec och i veckan bestämde sig även såväl Storbritannien som Sverige för att inte ställa upp. Bakgrunden är spridningen av coronaviruset och nu planerar även Finland, Tjeckien, Tyskland och Frankrike att åka hem, enligt norska NRK.

Slovenien hade lagmöte på torsdagen men har än så länge valt att stanna. Kvar är även Italien.

”Ser ut som handlingsförlamning”

Det gör att såväl Anamarija Lampic som Federico Pellegrino har en jättechans på sprinttitlarna. För att Lampic ska missa att ta in de 37 poängen på Svahn krävs ett mindre fiasko men även Pellegrino har en god chans att passera Kläbo.

För att italienaren ska lyckas behöver han vinna ett av sprintloppen och komma tvåa i det andra. En situation som får det norska lägret att rasa mot Internationella skidförbundet.

– De har lyssnat på flera aktörer här, som de lokala myndigheterna, men jag hoppas att Fis-styret tar sitt förnuft till fånga och tar ett eget beslut. Det här ser ut som handlingsförlamning, säger Norges längdchef Espen Bjervig till NRK.

Bjervig vill nu att tävlingarna ställs in och säsongen avslutas.

– Alla länder måste få åka hem och fokusera på det som är viktigt, och det är att begränsa smittan. De måste få ta hand om sina familjer och allt det som betyder något.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.