Djokovic vinnare – efter domarilskan

Publicerad:
Uppdaterad:
Djokovic tog hem femsetaren.
Foto: Andy Brownbill / TT NYHETSBYRÅN
Djokovic tog hem femsetaren.

SPORTBLADET

Novak Djokovic bad fansen hålla käften.

Blev förbannad på domaren och tog en medicinsk timeout.

Då stod nye världsettan för en vändning i Australian Open-finalen och tog sin 17:e Grand Slam-titel.

Det var redan i första set som Novak Djokovic började att bli irriterad i Australian Open-finalen. Vid ställningen 4–4 reagerade delar av publiken på ett långt slag från Dominic Thiem, bollen var på rätt sida ur österrikarens synvinkel – men nästa slag var brett. Poängen till Djokovic som ändå var förbannad.

– Håll käften för fan, vrålade han och tittar upp mot läktaren.

Trots utbrottet tog han hem första set med 6–4 där Thiem avslutade med ett dubbelfel. Och sedan blev Djokovic irriterad på nytt i slutet av andra set, 4–4 och två breakbollar för 26-årige Thiem – då tog Djokovic för lång tid på sig att serva, tiden gick ut och franske huvuddomaren Damien Dumusois tog bort förstaserven och Djokovic tvingades ställa om för andraserve i stället.

Thiem bröt serven och efter gamet klappade Djokovic domarens sko när han gick förbi, och det vara tydligt att Djokovic var missnöjd med domsluten.

– Grymt jobbat, särskilt i andra set. Du har nu gått och blivit känd, bra gjort, sade Djokovic sarkastiskt.

Medicinsk timeout

Österrikaren Thiem, som hade störst andelar av publiken på sin sida, vann sedan det tredje setet med 6–2. 2–1 i set till Thiem – då tog Djokovic en medicinsk timeout – och efter den kom 32-åringen tillbaka. Han bröt Thiems serve vid ledning 4–3 och servade sedan hem det fjärde setet – och såg till att Australian Open-finalen avgjordes i femte och avgörande set.

Där blev österrikaren pressad att röra sig längre bak på banan och hans slag blev allt mer av defensiv karaktär. Djokovic bröt direkt, båda höll sedan sina servegame och Djokovic gav sig själv möjligheten att ta hem titeln i egen serve.

Och efter tre timmar och 59 minuters spel avgjorde Djokovic på första matchbollen när Thiems diagonala forehand blev för bred. 6–4, 4–6, 2–6, 6–3, 6–4 till Djokovic som vann sin åttonde Australian Open-final och 17:e Grand Slam-titel.

Foto: Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
På överdragsjackan hade Djokovic en hyllning till Kobe Bryant, stjärnans initialer och två tröjnummer.
Foto: Andy Brownbill / TT NYHETSBYRÅN
Thiem var i sin tredje Grand slam-final.

– Otroligt bra gjort att komma tillbaka på sant Novak Djokovic-vis. Habn har sådan rutin och vet vad han behöver göra, han flyttade fram positionerna, tog över matchbilden och vinner helt rättvist, säger Eurosports expert Thomas Enqvist.

Känslosamt tal

Djokovic blir nu efter titeln ny världsetta och petar ner Rafael Nadal. I tacktalet hyllade Djokovic finalmotståndaren Thiem och tror att han kommer att vinna många Grand Slam-turneringar i framtiden.

– Den här turneringen sätter en hög standard för alla runt omkring, det är definitivt min favorit, säger Djokovic och fortsätter kring ämnen utanför tennisbanan.

– 2020 har inletts med några förödande händelser, bränderna här i Australien, konflikter runt om i världen, och en nära vän och mentor till mig, Kobe Bryant, har dött. Jag vill att det ska vara en påminnelse att vi ska hålla ihop mer än någonsin: umgås med våra familjer, var nära de som älskar dig, bryr sig om dig.

– Det finns saker i livet som är viktigare och det är viktigt att vara medveten och ödmjuk för det som händer runt omkring dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE