Kyrgios stängs av – om han inte skärper sig

Av:  TT

ATP-touren har lessnat på tennisvärstingen Nick Kyrgios upprepade utbrott.

Nu måste australiern skärpa sig. Annars väntar både en lång avstängning och böter.

Svordomar, kastade vattenflaskor, sönderslagna racketar och mer därtill. Det är sällan händelselöst när Nick Kyrgios spelar tennis, och genom sitt sätt att blanda briljant spel med regelbundna raserianfall har han blivit hela sportens favoritbuse.

Men utbrotten är lite för regelbundna, har nu ATP-touren slagit fast.

Munkavle på banan

Kyrgios har fått ett ultimatum från ATP som innebär att han kommer att stängas av från touren i 16 veckor och böta motsvarande drygt 240 000 kronor, om han inte börjar bete sig. Under en period på sex månader, som startar när och om han bestämmer sig för att acceptera beslutet, får Kyrgios inte ställa till med några regelbrott:

  • Inga verbala eller fysiska påhopp på domare, åskådare eller andra personer medan han är på eller vid tennisbanan.
  • Inget osportsligt beteende, som till exempel att spotta mot domare eller åskådare.
  • Inga obscena gester mot domaren.

Uppmärksammat "toabesök"

Han är dessutom, enligt ett pressmeddelande från ATP, förpliktigad att ta hjälp från mental rådgivare medan han tävlar på ATP-touren, och under vinteruppehållet (november–december) måste han dessutom ta ytterligare assistans från en specialist inom beteendeterapi.

Om Nick Kyrgios sköter sig under det villkorade halvåret kommer både böter och avstängning att hävas.

ATP:s utredning av Kyrgios inleddes efter en match i Cincinattis ATP-turnering i augusti. Efter att ha förlorat andra set lämnade 24-åringen banan utan lov för att gå på toaletten, som han uttryckte det. Men i stället för toabesök gick han ut i en korridor och slog sönder två racketar. Under matchen skickade han också iväg ett par svordomar mot domaren, och efter matchen dömdes han att betala drygt 1 miljon kronor i böter.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.