Friidrotts-VM

Kajsa Bergqvist: De borde respektera mänskliga rättigheter

VM-landet Qatar har förbjudit homosexualitet

Av: 

Ibraheem Alsalman

SPORTBLADET

Homosexualitet är förbjudet i Qatar.

En som kan drabbas är Kajsa Bergqvist.

– Bara att jag står här i Qatar och pratar med dig kan vara straffbart, säger den före detta höjdhopparen till SVT.

I kväll drar friidrottsfesten igång i Doha, Qatar. Ett land som har kritiserats för sina lagar och sitt förbud mot homosexualitet.

Kajsa Bergqvist, som är öppet homosexuell, befinner sig just nu i landet för att expertkommentera mästerskapet för Sveriges Television. Svenskan är medveten om att det kan bli konsekvenser om man visar sympati i frågan. Hon hoppas att någon tar ställning men erkänner samtidigt att hon inte förväntar sig det.

– Som idrottare fokuserar man på det man ska göra. Men jag tror inte att det går att komma ifrån en olustkänsla att befinna sig i ett land där man inte är accepterad, säger hon.

Oklar anledning

– Vissa tycker att det är bra så att de tvingas sätta ljus på de här frågorna. Men jag tycker att kravet borde vara att man ändrar lagstiftningen och respekterar mänskliga rättigheter innan man får arrangera stora mästerskap, säger Kajsa Bergqvist.

Emma Greens regnbågsfärgade naglar under friidrotts-VM 2013 blev en jättesnackis runt om i världen. Kajsa Bergqvist säger att det var en modig aktion och avslöjar sedan en märklig händelse som skedde efter Greens ställningstagande.

Helt plötsligt hade Bergqvist, som var ambassadör för IAAF under mästerskapet, fått sitt schema raderat och allt som var inplanerat var borta. Hon säger att hon inte vet vad anledningen var – men att de visste att hon var gay och resten kunde hon räkna ut själv.

ANNONS

Målglatt möte eller straff på övertid? Spana in veckans matcher på Europatipset – fixar du 13 rätt?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Kajsa Bergqvist är det perfekta ansiktet utåt

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrotts-VM

Kajsa Bergqvist

Friidrott

Qatar

Doha

Mänskliga rättigheter

Emma Green