Friidrott

Duplantis genrepar – med helt nya regler

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

En helt ny friidrottstävling mellan Europa och USA avgörs under två dagar i Minsk.

Med helt nya regler där bland annat ”Mondo” Duplantis bara får åtta chanser att hoppa – oavsett om han klarar alla höjder.

– Jag byter åsikt om det här varje sekund, jag kan tycka det är lite konstigt att straffas om man klarar en höjd, säger han.

”The Match” kallas det nya Ryder Cup-liknande formatet som har premiär i vitryska Minsk under måndag och tisdag. Fyra européer och fyra amerikaner gör upp i alla grenar på dam- och herrsidan och sedan räknar man ihop placeringspoängen.

Ett av Sveriges två stora VM-hopp, Armand ”Mondo” Duplantis, finns med i det som ser ut som ”The Duplantis Derby”.

– Ja, visst är det lite så?!, säger han och fortsätter:

– Det är kul att tävla i ett lag, vi har haft lagsamling här på förmiddagen och äter tillsammans och så. Men visst, det kommer vara lite konstigt att vara i samma lag som tuffaste konkurrenten Piotr Lisek.

Kritik från experten

Men det är inte bara matchen som är ny, det är även till stor del reglerna i teknikgrenarna. I längd, tresteg och samtliga kastgrenar kommer man bara låta sex aktiva göra sitt fjärde försök, bara fem får chansen i femte omgången och i sista och sjätte rundan försvinner ytterligare en deltagare.

Än större kan förändringen bli i stav- och höjdhopp. För första gången tillåter reglerna bara åtta hopp totalt, oavsett om man klarar höjden eller inte. Den enda som får hoppa vidare och göra ett nionde hopp är en klar segrare.

Mondo Duplantis är velig kring nya regeltestet.

– Jag håller på att byta åsikt varje sekund. Jag har aldrig hoppat i något annat format än det traditionella. Det kommer bli annorlunda, annorlunda strategier. Men hoppar jag bra gillar jag nog det med, haha, säger han.

På friidrottsförbundet redogör regelexperten A Lennart Julin för ett scenario där det faktiskt varit stopp för Mondo att hoppa vidare, den klassiska EM-tävlingen i Berlin. Där hade Mondo inte fått göra sitt hopp på 6,05 eftersom han inte var segrare på 6.00 och hade förbrukat åtta hopp. Timur Morgunov som delade segern just där och då hade bara gjort sju och hade då fått fortsätta och ingen på Berlins olympiastadion hade fått se ett 6,05-hopp den kvällen.

”Mondo” Duplantis.

Ska inte straffas för perfektion

– Ja, en situation här i Minsk där man hoppar 5,95 och inte får hoppa vidare för att man hoppat åtta hopp skulle nog lämna en bitter eftersmak i munnen, säger Duplantis.

Det är inte första gången internationella friidrottsförbund försöker hitta sätt att korta ner teknikgrenarna. På lag-EM har man exempelvis bara tillåtit fyra rivningar totalt i stav- och höjdhopp och Diamond League har tidigare fått backa från ett test där man bara tillätt fyra försök i längd, tresteg och kastgrenar.

Vad tycker du om att den ständiga jakten på att korta ner teknikgrenarna, är det vägen framåt för friidrotten?

– Svårt, jag är inte säker på att åtta hopp totalt är vägen framåt, men kanske är det i så fall bättre att sätta ett tak för antal missar. Om du gör en perfekt tävling känns det hårt att du ska straffas för det. Kanske ett tag på sex rivningar?, föreslår Duplantis.

Klart är att han är redo att hoppa högt oavsett.

– Jag är här för att vinna mot alla, oavsett lag de tävlar för. Nu handlar det om att få allting perfekt till VM.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea

Extern länk från Nike

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Wennerholm: Han h o p p a r inte stav – han svävar

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Armand Duplantis

Stavhopp