Samuelsson på pallen – klättrar i världscupen

HOLMENKOLLEN/STOCKHOLM. Sebastian Samuelsson slog till med en tredjeplats i Holmenkollen.

Därmed avancerar svensken i den totala världscupen – där han nu ligger tvåa.

– Jag är väldigt nöjd men lite förvånad faktiskt, säger Samuelsson.

Sebastian Samuelsson går en hård kamp i toppen av den totala skidskyttevärldscupen.

Inför fredagen hade han tredjeplatsen två poäng före Vetle Sjåstad Christiansen och om Samuelsson håller undan när helgen är slut blir han förste svenske herre på 29 år att sluta före alla norrmän.

Samuelsson svarade för ett topplopp i Holmenkollen under fredagen. Han satte alla sina tio skott i sprinten och tog ledningen i mål.

Samuelsson trea i Holmenkollen

Efter Samuelsson kom dock en norrman som var lika säker på skjutvallen och ännu snabbare i spåret. Sturla Holm Laegreid gick i mål 26 sekunder före Samuelsson och vann sprinten överlägset.

Sebastian Samuelsson kunde dock jubla över en tredjeplats bakom Quentin Fillon Maillet, och han ryckte ifrån Vetle Sjåstad Christiansen i den totala världscupen. Dessutom passerade han Émilien Jacquelin, som stod för en svag sprint, och gick upp till andraplats.

Sturla Holm Laegreid passerade Christiansen i och med sin seger och är ny fyra i världscupen.

Samuelsson: ”Känts dåligt”

Två tävlingar återstår för herrarna i världscupen. Jaktstart under lördagen och masstart på söndag.

– Jag är väldigt nöjd men lite förvånad faktiskt, att jag var så pass stark i dag. Skyttet var bra i dag och jag disponerade krafterna bra ute i spåret, säger Samuelsson.

– Kroppen har känts lite tung sedan vi kom hit. Jag har nästan gått runt och väntat på att bli sjuk men jag har klarat mig.

Sebastian Samuelssons pallplats var Sveriges 32:a i världscupen (damerna inräknade) den här säsongen. Det är den bästa blågula noteringen någonsin.

Martin Ponsiluoma slutade tia i sprinten, trots två missade skott. Malte Stefansson blev 34:a, Jesper Nelin 56:a och Oskar Brandt 74:a.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.