Flinck: Siffran som får mig att häpna

Det har spelats 145 semifinalmatcher sedan 2001 i SHE.

Bara åtta lag har vunnit någon av dem.

I år kan skaran mycket väl utökas.

SHE är dynastiernas liga.

Bara sex lag har varit i final de senaste 20 åren: Sävehof, Skuru, Skövde, Höör, Eslöv och Lugi.

Sedan 2001 har det spelats totalt 145 semifinalmatcher. Bara åtta lag har lyckats vinna en enstaka match eller fler i semifinalserierna. Förutom de sex nämnda klubbarna är det Västerås/Irsta, som vann en match 2007 och en 2009, och Skara, som i våras knep en vinst mot Skuru i semifinalen.

Det var Höörs mångårige tränare Ola Månsson, som gjorde Eslöv till svenska mästare 2002 och 2004, som tipsade mig om hur få lag som vunnit en semifinal de senaste 20 åren och siffran fick mig faktiskt att häpna.

Skara bröt alltså en barriär i fjol när man inte bara gick till klubbens första semifinal utan också vann en match direkt.

Det finns faktiskt öppningar den här säsongen för att nya klubbar ska kunna slå sig in bland den lilla skara som tagit sig till semifinal under 2000-talet och också vinna en match, eller i varje fall att Skara och VästeråsIrsta ska kunna göra det igen.

För många lag från Göteborg

Grundserien och SM-guldet har varit en kamp mellan tre klubbar de senaste åren: Sävehof, Skuru och Höör (det har skiljt mellan nio och elva poäng ner till fyran de senaste tre säsongerna).

Inför den här säsongen är de flesta överens om att topptrion decimerats till en duo när Höör är kraftigt försvagat av långtidsskador och tappat ett par viktiga spelare (framför allt Emma Lindqvist). Jag har visserligen tippat Höör trea ändå men det är ingen snack om att fajten om tredjeplatsen i serien blir intressantare och jämnare än på länge, därmed också troligen kampen om semifinalplatserna.

Förutom Skara och VästeråsIrsta storsatsar Önnered och i veckans avsnitt av Bladets handbollspodd tippar experten Andreas Stockenberg att Kristianstad ska bli trea i serien.

Det hade förstås varit mycket uppfriskande med lite nya lag i toppen av SHE. Men vi får nog finna oss i att Sävehof och Skuru gör upp i finalen i år också.

I botten tror jag vi får se tre göteborgslag (räknar Kungälv dit). Fem lag totalt i SHE från Göteborg är visserligen imponerande men det är minst ett, kanske två, för mycket. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med spelare som håller SHE-standard i Göteborg för så många lag. Dessutom är det inte långt till Skara och Skövde, som också lockar spelare från Göteborg.

Ensamma i Stockholm

I Stockholm är det precis tvärtom. Där är Skuru sedan åtta år helt ensamma (GT Söder, Spårvägen och Tyresö har varit uppe och vänt men åkt ur direkt igen) och man kan välja och vraka bland talangerna i det som räknas som det främsta distriktet inom flickhandbollen. Både SHE och stockholmshandbollen, kanske Skuru också faktiskt, hade mått bra av fler, etablerade SHE-lag från huvudstaden.

Men det där kan svänga ganska snabbt. Skåne var länge en vit fläck på damhandbollskartan. Fram till våren 2000 hade inte ett enda skånskt lag gått till slutspel när Eslöv gjorde det. Sedan dess är tre av de sex lag som spelat SM-final från Skåne.

Skuru hämtade danska målvakten Josephine Nordström från Skövde när man tappade förra säsongens främsta keeper i SHE, Rebecca Nilsson, till tyska Metzingen. Det kan mycket väl bli årets värvning. Nordström gjorde i alla fall anspråk på titeln direkt i onsdags när ligan tjuvstartade med tänkta seriefinalen Sävehof-Skuru (22–24).

Årets genombrott tror jag Sofia Delac, som Kristianstad värvat från Guif, får. Den 19-åriga högernian och jättetalangen har haft en del skadebekymmer som bromsat henne något tidigare men verkar redo nu, lagom till SHE-debuten. Gamle Guif-hjälten Alan Delacs ena dotter (Sofias storasyster Lovisa har också tagit steget till Kristianstad och imponerat) kan förstås därmed också bli årets värvning i ligan.

Flinck tippar SHE 2021/22

1. Sävehof

2. Skuru

3. Höör

4. Skara

5. Önnered

6. Västerås/Irsta

7. Kristianstad

8. Lugi

– – – - — - — – – - – –

9. Skövde

10. Kungälv

– – – – – – ­- ­­- – - -

11. Heid

– – – - — - — – – - – –

12. Kärra

Final: Sävehof-Skuru

Mästare: Sävehof.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.