Lappen ska stoppa aggressiva föräldrarna

avMiriam Bratt

SPORTBLADET

Arga tillrop, högljudda suckar och allmänt dålig attityd – det får domarna på Järfällas fotbollsplaner stå ut med.

Nu går Järfällas idrottsföreningar ihop med kommunen och sätter upp skyltar i hopp om att de vuxna åskådarna ska lugna ner sig.

– Det är liksom inte en Champions League-match vi kollar på när barnen är tio år gamla, säger Mattias Lindström som är ordförande i IFK Viksjö.

I Järfälla är arga föräldrar som gapar på domarna och spelarna på plan ett problem inom barn- och ungdomsfotbollen. Nu har flera föreningar bestämt sig för att gå ihop och försöka stoppa de vuxnas opassande beteende, skriver Mitt i Järfälla.

Tillsammans med kommunen sätter man upp nya skyltar med ordningsregler på flera idrottsanläggningar.

– När föräldrar börjar skrika på ett olämpligt sätt, pusha sina barn för hårt eller skrika på domaren så ska man kunna hänvisa föräldrarna till skylten, säger Mattias Lindström som är ordförande i IFK Viksjö till Aftonbladet.

Otrygg miljö för domarna i Järfälla

Förhoppningen är att få bukt med det tuffa klimatet som eskalerat de två senaste åren sedan den då 20 år gamla Jamil Yousef, domare och domaransvarig i IFK Viksjö, blev skallad under en fotbollsmatch.

– Det är den typen av händelser som gör att många domare slutar väldigt tidigt. För det är en otrygg miljö, säger Mattias.

Händelsen med skallningen var på en seniormatch, men enligt Mattias är den tuffa attityden mot domare ett problem även när spelarna och domarna är barn.

– Det kan vara föräldrar som skriker mot barn som är domare för första gången.

1 av 3 | Foto: IFK Viksjö

“Är inte Champions League-matcher”

I kampen mot det hårda klimatet kontaktade IFK Viksjö kommunen för att diskutera vad som kan göras för att lösa problemet. Då kom idén om att göra en skylt med förhållningsregler upp.

Exempel på uppmaningar som syns på skylten är ”Barnidrott ska bygga på lek och glädje” och ”Låt domaren sköta sitt arbete”.

– Vi har diskuterat det här på ett föreningsmöte med alla kommunens idrottsföreningar och alla är positiva. Nästan alla hade haft problem med vuxna som betett sig illa, så nu ska vi sätta upp sådana här skyltar på alla kommunens idrottsanläggningar, säger Mika Metso (S), ordförande i kultur-, demokrati- och fritidsnämnden till Mitt i Järfälla.

Den första skylten sattes upp i tisdags, men fler är på gång. Kommunen planerar även att öka antalet mobila fritidsledare för att tackla problemet.

Peppa barnen

Mattias berättar att de i IFK Viksjö brukar säga att för varje negativ sak man säger till ett barn på en fotbollsplan behöver man kompensera med fem positiva saker.

– Vi ska inte skrika för att någon missade mål, vi ska berömma barnet för att det gör ett bra skott även om det kanske hamnade utanför. Då kommer barnen tycka att det är mycket roligare med fotboll och hålla på längre, säger Mattias.

Så övertygar du någon som har fel 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM