Badou Jack: ”Han är en före detta hallick”

TORONTO. En high five med Börje Salming.

Och en close up med Mats Sundin.

– Nu blir det en ny kung i sta’n, säger Badou Jack.

Tidigt på söndag morgon visar han ännu en gång att han är Sveriges störste boxare genom tiderna om han besegrar Kanadas WBC-världsmästare Adonis Stevenson i lätt tungvikt. Ingemar Johansson kommer för alltid att ha stått för den största idrottsbragden i Sveriges historia men Badou Jack har aldrig förlorat en VM-match trots att han tagit de verkligt tuffa fajterna.

En ny VM-titel i den största organisationen av alla vore otroligt stort, men i Sverige har allmänheten fortfarande inte upptäckt det som den stora boxningsvärlden imponeras av.

– Mina resultat får tala för sig själva så jag behöver inte säga något, säger Badou när jag jämför med Ingo och frågar om Bragdguld och andra utmärkelser.

Han vill inte marknadsföra sig själv. Badou Jacks idrottsliv är i ringen och träningslokalen.

– Stevenson är en av de mest hårdslående boxarna i välden oavsett viktklass. En tuff match, men det var jag som frågade om matchen. Och jag vill ha tuffa matcher för att visa att jag är bäst.

”Han sätter fällor, en smart boxare”

Stevenson har vunnit 24 av sina 29 segrar på knockout. En snabb vänster som kommer maskerad och oväntat.

– Han är en ganska bra boxare. Snabb. Inte bara en slugger. Han sätter fällor. En smart boxare. Duktig. Inte bara en hård vänster.

– Det gäller att boxas smart och inte bli träffad. Jag kan också slå hårt och jag gör det med två händer, en höger och en vänster. Jag kan göra mer än han kan.

Badou blev först världsmästare i supermellanvikt men blev tvungen att avsäga sig sin WBC-titel för att gå upp en viktklass. Bantningen var så hård att läkare avrådde honom från att stanna i klassen.

– Det är fortfarande hårt. Jag har inte ätit kolhydrater på länge, men det är i alla fall lite lättare.

Fick vädja till domaren att avbryta matchen

Badou avsade sig sin VM-titel i supermellanvikt som obesegrad och gick upp i lätt tungvikt där han direkt fick en ny VM-match. Mot Nathan Cleverly i Las Vegas där Jack till slut fick vädja till domaren att bryta matchen.

– Vill du att jag ska slå ihjäl honom? Det här är sport, inte mord, skrek Badou till domaren som då bröt den ojämna matchen.

Redan när Badou fick sin WBA-titel visste han att han inte skulle få behålla den. Hans promotor Floyd Mayweather Jr hade WBC-matchen mot Stevenson på kroken och då gavs inget utrymme till det obligatoriska titelförsvar som WBA skulle kräva av Jack. Även om det var tufft att för en andra gång avsäga sig en VM-titel tvekade Badou Jack aldrig.

– WBC-bältet är så mycket viktigare.

Från Cleverlymatchen är det nästan nio månader sen han jobbade i ringen senast.

– Sen dess har jag tränat hårt. Fått en son. Startat mitt eget kosttillskottföretag Ripper Nutrition. Umgåtts med familjen. Varit i Dubai och Jordanien, rest ganska mycket.

Äter – trots att det är ramadan

Är det här med kosttillskott något du själv kommit fram till att du vill hålla på med?

– Absolut. Jag vill hitta fram till produkter som är rena, testade och godkända. Kosttillskott hjälper bland annat för en effektivare återhämtning.

På tal om kosthållning startade ramadan natten mot torsdagen men den djupt troende Badou Jack gör ett undantag från Islams strikta fasteregler den här gången. Att ändra sin förbestämda kosthållning hade varit direkt farligt.

– Jag kommer att fasta från måndag och tar igen dagarna jag missar senare. Hade hoppats att den här matchen skulle ha kommit mycket tidigare.

Under ramadan får troende heller inte utöva våld.

– Det här är en sport. Inte riktigt det samma som våld. Matchen blev det här datumet. Det var inget jag kunde göra något åt.

”Han är inte speciellt omtyckt”

Även om Kanada är den från Haiti inflyttade Stevensons hemland sen länge är det många kanadicker i sociala medier som gärna ser att Badou slår ut honom.

– Alla här i Kanada vill att jag ska slå honom. Han är en före detta pimp (hallick). Han gillar inte att möta de bästa. Jag tror att det är därför som han inte är speciellt omtyckt.

Stevenson fyller 41 innan Jack fyller 35 i år. Sett så har Badou många år kvar i den hårda branschen.

– Det där går inte att spekulera i. På lördag kan det vara min sista match eller så håller jag kanske på i sex år till.

Efter sin karriär i ringen vill Badou Jack sälja sina kosttillskott men han engagerar sig i världens hemskheter också.

– Fruktansvärt det som händer i exempelvis Jerusalem. Jag har Badou Jack foundation, en stiftelse som jag också jobbar mycket med. Vi vill hjälpa till i Afrika och Mellanöstern. Vi har inte riktigt en klar plan än men vi kommer att jobba med all sorts välgörenhet.

Varför?

– Ge tillbaka till samhället. Varför inte?

Zlatan är bjuden till matchen

I Los Angeles träffade han kampsportsintresserade Zlatan Ibrahimovic.

– Han gav mig lite råd och sa att han var stolt över mig. Var kul att kolla hans match och sen snackade vi i en timme efteråt. Han hade sett de flesta av mina senaste matcher.

Helt omöjligt är det inte heller att Zlatan dyker upp i Toronto på lördag.

– Han ska spela mot Montreal på måndag och det är ju i Kanada så han kanske kommer. Han är inbjuden i alla fall, säger Badou Jack.

Då skulle det ju bli ännu en svensk kung i sta’n …

FOTNOT: Matchen går exklusivt på Viaplay Fighting natten till söndag och är inte en PPV-match. Matchtiden är inte officiellt utsatt, men beräknas börja cirka 05.00.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.