”Önskar man bara kunde glömma mig”

Tidigare friidrottsstjärnan Ludmila Engquist bryter tystnaden – efter 13 år: ”Kommer aldrig bli förlåten”

avSimon Sjöstrand

Foto: André De Loisted / AFTONBLADET
Ludmila Engquist

Förra friidrottsstjärnan Ludmila Engquist gick under jorden efter att ha åkt fast för dopning.

Nu bryter hon tystnaden – för första gången på 13 år.

Jag skulle vara så innerligt glad om man bara kunde glömma bort mig”, skriver hon i ett brev till Expressen, som rapporterar om nya anklagelser mot 54-åringen.

Ludmila Engquist, 54, var en av världens främsta friidrottare på 1990-talet.

Hon tog OS-guld och VM-guld på 100 meter häck och fick både Bragdguldet och Jerringpriset (två gånger).

Men karriären präglades av flera dopningsfall.

Försökte ta sitt liv

Det sista 2001. Då hade den ryskfödda stjärnan avslutat friidrottskarriären för att i stället satsa på bob inför OS 2002, men hon erkände att hon tagit anabola steroider under sin bobsatsning och det blev slutet på karriären.

Hon dömdes hårt av svenska folket. 2005 gjorde hon ett sista offentligt framträdande i en intervju med SVT där hon berättade att hon mått så dåligt att hon försökte ta sitt liv.

Efter det valde hon att gå under jorden.

Och nu, 13 år senare, väljer hon att bryta tystnaden.

I ett brev till Expressen skriver 54-åringen, som numera bor i Spanien tillsammans med maken Johan Engquist och sonen Elias, att hon fortfarande plågas av folkets dom.

”Förlorade allt”

Mitt straff var inte bara avstängning, utan jag förlorade allt! Och jag lider fortfarande av det, och kommer med all tydlighet aldrig att bli förlåten. Jag accepterar, och får leva med, att för många så kommer jag tydligen alltid vara den Jävla Ryskan som dopade sig. Det smärtar enormt, då jag ser Sverige som mitt hem, och älskar landet. Men jag har ingen rätt att kräva att få kalla det mitt hemland, även om jag i mitt hjärta alltid kommer att känna så. Det måste jag helt enkelt leva med.

Foto: Bildbyrån
Foto: BJÖRN LINDGREN / © Bildbyrån
Ludmila och maken Johan Engquist

Hon skriver också att hon helst av allt bara vill bli bortglömd.

Jag är och har aldrig varit någon speciell. Min högsta önskan är nu att bara få leva lugnt och fridfullt de år som Gud ger mig, med min familj, och de verkliga och fina vänner jag har.

Samtidigt skriver Expressen att det riktas nya anklagelser mot 54-åringen.

Enligt tidningen uppges hon ha manipulerat ett dopningsprov i Malmö 1992, knappt ett dygn efter att hon var iblandad i en smuggelskandal, och hon anklagas för att ha ”smitit” från dopningskontrollanter tillsammans med tre andra atleter (läs mer här).

”Vill man förgöra mig helt?”

Engquist slår tillbaka mot anklagelserna.

Det gör mig oerhört ledsen och förtvivlad att någon efter så många år, helt plötsligt framför en misstanke om att jag och de andra, på något obekräftat sätt skulle ha försök manipulera det test som gjordes där. Jag kan inte försvara mig mer, jag orkar inte försvara mig mer, jag är så oerhört ledsen för allt som hände 2001, men jag bara klarar inte mer. Vill man helt förgöra mig, så får jag än en gång be om hjälp till min Gud, min familj och mina vänner, så att jag överlever även denna prövning”.

ARTIKELN HANDLAR OM