Fina gesten av petade Anders Södergren

Veteranen gav svenska flaggan till Marcus Hellner på upploppet

Sotji/Stockholm Kuppen planerades redan i morse.
När överlägsne Marcus Hellner gled in i mål var petade Anders Södergren först framme med svenska flaggan.

–När jag såg att det var Anders som stod där med flaggan och var sjukt glad kunde jag inte tacka nej till det, säger Marcus Hellner till Sportbladet.

Anders Södergren var med i stafettlaget som tog OS-guld i Vancouver 2010. Den här gången platsade inte i 36-åringen. Lars Nelson, Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner kunde förbundskapten Rikard Grip inte rucka på. Södergren gick därmed miste om sitt andra guld i karriären.

Från sidan såg veteranen på när Lars Nelson, Daniel Richardsson och Johan Olsson gav Marcus Hellner ett guldläge med superstabil skidåkning.

Nelson imponerade mest, det var mest oväntat att han skulle försöka gå redan på förstasträckan. Det var grymt att han inte började stressa när han tappade skidan, säger Södergren till Sportbladet.

En jublande Hellner

När Marcus Hellner gled in på upploppet i överlägsen stil var Anders Södergren inte bitter över petningen, utan jublande glad. Han var först framme med en svensk flagga som han stack åt Sveriges fjärdeåkare.

Med den i näven körde en jublande Marcus Hellner in i mål.

– Jag var väldigt fokuserad under hela sträckan och försökte att inte tänka så mycket på guldet utan bara göra min grej. När jag såg Anders med flaggan förstod jag att det var klart och jag kunde njuta, säger Hellner.

Att ha flaggan i handen så långt innan målgång njöt han av.

– Det var helt fantastiskt, en barndomsdröm man haft. En drömbild att man kan få ha den där ledningen och gå med flaggan.

Det var uppgjort att Anders skulle stå där?

– Jag visste att de hade snackat om att nån skulle stå där med flaggan. Men det var ett lyckorus när jag såg att det var Anders som stod där.

"Det var en dröm"

Att det var just Södergren som lämnade flaggan var uttänkt i förväg, avslöjar förbundskaptenen Rikard Grip.
- Den var planerad. Jag sa redan vid frukosten att blir det läge ska du Anders lämna över en flagga där vid de olympiska ringarna. Det var en dröm, säger förbundskapten Rikard Grip.

Efteråt var Johan Olsson mycket stolt över laginsatsen.

– Det betyder mycket att vi vunnit båda stafetterna. I Sverige betyder det mycket eftersom vi är ett lag. Vallarna är mer glada när stafetten går bra, säger han till Sportbladet.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN