”Har länge varit en förlustaffär”

Foto: Per Darnell, svenska damlandslaget och Hedvig Lindahl.
SPORTBLADET

Anders Svensson hävdar att damlandslaget är ”en ren förlust” för SvFF.

Nu får han stöd – av Per Darnell, ordförande i EFD (elitfotboll Dam).

– Det är herrlandslaget som är dragloket i ekonomin. Damlandslaget har länge varit en förlustaffär, absolut, säger Darnell till Sportbladet.

I en lång intervju med Sportbladet i dag berättar Anders Svensson att han inte tänker ta emot den omdebatterade Volvon som han fick av SvFF på Fotbollsgalan.

Anledningen är att bilen betraktas som en skattepliktig inkomst.

I intervjun säger Svensson att han tycker att förbundet borde ha uppmärksammat Therese Sjögran också, men säger även:

– Jag förstår jämställdhet och så, men marknaden styr, det är ju så. Jag vill verkligen betona att i en perfekt värld hade det varit samma intresse och samma löner. Då hade det inte varit något tjat. De tränar ju precis lika mycket som vi gör. Dessutom måste många av dem jobba vid sidan av, det är otroligt imponerande. Men damlandslaget är en ren förlust medan herrlands­laget drar in massa pengar som gör att dam- och ungdomslandslagen kan åka på sina resor.

”Skiter i det”

Damlandslagets förbundskapten Pia Sundhage befinner sig i Geneve och har inte hört talas om Anders Svenssons utspel när Sportbladet når henne.

När hon får delar av artikeln uppläst för sig säger hon:

– Jag måste läsa hela artikeln, men handlar det om ekonomi hänvisar jag till min chef Marika Domanski Lyfors, alternativt Per Darnell, som sitter i EFD:s styrelse.

Vill du kommentera när du har läst artikeln?

– Jag skiter helt enkelt i det och delegerar det eftersom jag inte hinner. Nu ska jag koncentrera mig på fotboll, väggspel, överlappningar och sånt.

”Varit en förlustaffär länge”

Sportbladet har förgäves sökt Marika Domanski Lyfors. Per Darnell håller dock med Anders Svensson i påståendet att damlandslaget är en förlustaffär.

– Han har rätt i att det är herrlandslaget som är dragloket i ekonomin, det är inget att hymla om. Jag vet inte om damlandslaget är en förlustaffär nu, men jag vet att det har varit det. Och det har länge varit en förlustaffär. Men på senare tid har vi haft ganska bra publiksiffror, så om vi inte är på noll så är vi i alla fall nära. Men det är herrlandslaget som drar in vinstpengarna.

Darnell tycker, precis som Anders Svensson, att man inte ska jämföra herr- och damfotboll.

– Sportsligt är det samma sport och samma regler, men damfotbollen är så otroligt mycket yngre än herrfotbollen. Det tar tid att arbeta upp intresse. Men totalt sett går damfotbollen framåt.

PSG-stjärnan Kosovare Asllani vill inte kommentera uttalandena – hon tycker att ”det får stå för honom själv”.

”Många delar hans uppfattning”

Landslagsmålvakten Hedvig Lindahl:

– Det är tyvärr ganska många som delar hans uppfattning. Han har en poäng i att det är en större industri, men frågan är om man vill göra en förändring eller inte, säger hon.

Mycket av kritiken på Twitter efter Svenssons uttalande grundar sig på att fotbollsförbundet helt enkelt ger herrlandslaget betydligt större utrymme än damlandslaget – vilket i sin tur genererar i långt större intäkter. Detta är något som Lindahl håller med om.

– Jag funderar på om man bara inte kan få ett eget damförbund, och göra ungefär så som Ldb Malmö gjorde när man bröt sig loss från Malmö FF. Det är logiskt att herrfotbollen är större i och med att den är äldre, men man måste kanske sätta på sig glasögonen och fråga sig hur det kan bli en förändring, säger hon.

– Det hände mycket under EM, vi fick med oss många, men vi skulle vilja få med oss ännu fler.