Sebastian Vettel världsmästare - för fjärde gången

avAnna Andersson

SPORTBLADET

Tysken vann från pole position - Red Bull vann konstruktörsmästerskapet

Sebastian Vettel är världsmästare i F1.

För fjärde gången i rad. Därmed är tysken den yngste någonsin med fyra VM-titlar.

– Jag är helt överväldigad, jublar Vettel.

– Detta är en av de bästa dagarna i mitt liv.

Den 26-årige tysken startade Indiens GP från pole position och han gick in i depå redan efter två varv. Det var nyckeln till segern. Han bytte bort de mjuka däcken och sedan tog han sig upp genom fältet med den hårdare gummiblandningen. Han gjorde ytterligare ett depåstopp och  eftersom att hans stallkompis Mark Webber tvingades parkera sedan han fått tekniska problem (generatorn) så kunde Vettel köra hem sin tredje seger i Indien.

Den gav honom också hans fjärde VM-titel i rad.

– Jag har inga ord. Jag var helt tom när jag körde över mållinjen och jag har funderat på vad jag ska säga och jag vill säga så mycket, men det går inte. Jag hittar inte rätt ord, säger Vettel som gjorde en donut framför huvudläktaren efter målgång.

– Det är verkligen ett nöje att köra den här bilen, den har varit fenomenal hela säsongen och det är en fantastisk känsla i stallet. Jag kan inte be om mer.

En av de största

I och med segern blev han nu den yngsta förare i historien som vunnit fyra VM-titlar. De övriga tre är Michael Schumacher (7), JM Fangio (5) och Alain Prost (4) .

– Det har inte varit någon enkel säsong för oss, även om alla utanför stallet säger att vi har haft allt i våra händer hela tiden så har det varit svårt. Det har varit svårt för mig personligen att stå på pallen och buas ut av publiken, säger Sebastian Vettel som efter ett par av loppen i höstas har tvingats lyssna på hur publiken visslar ut honom när han har tagit emot segerbucklan.

– Jag har inte gjort något fel och ändå är det vissa som har gjort så och det har varit svårt att ta sig över det och ge rätt svar på banan och bli accepterad för den man är. Jag är väldigt stolt över att nämnas tillsammans med förare som Prost, Fangio och Michael.

Grosjeans upphämtning

Bakom honom var Mercedes Nico Rosberg tvåa och Romain Grosjean körde in på tredje plats. Lotusföraren gjorde en mycket bra uppkörning från 17:e plats, han gick bara in i depå en gång under loppet. Felipe Massa, Ferrari, var fyra.

VM-tvåan Fernando Alonso hade ingenting med toppstriden att göra. Han hade kontakt med Mark Webber redan i inledningen av loppet och tvingades bryta framvinge. Därefter klagade han på att han hade problem att styra bilen, men han fortsatte loppet - långt borta från poängplatserna. Han var elva i mål.

F1-säsongen fortsätter nu med tävlingen i Abu Dhabi om en vecka. För Sebastian Vettel som nu har tio segrar i år är målet att vinna de tre återstående loppen också.

Då tangerar han Michael Schumachers rekord från 2004 på 13 segrar under en säsong.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1