Hedras på dödsbanan

avAnna Andersson

Publicerad:

Senna omkom på Imola – så hyllas han 20 år senare

1 av 3
”En fruktansvärd händelse”Den 1 maj 1994 dödskraschade Ayrton Senna med sin Williams på Imola under San Marinos grand prix. Dessförinnan hade den brasilianske föraren hunnit vinna tre VM-titlar. Foto

I morgon är det 20 år s­edan den trefaldige världs­mästaren Ayrton Senna dödskraschade på Imola.

Nu kommer legendarens minne hedras på banan där han omkom.

– Dagen för 20 år sedan har etsat sig fast i mitt minne, säger ­Kimi Räikkönen, som kommer besöka minneshögtiden.

Den brasilianske racer­föraren Ayrton Senna hann vinna tre VM-titlar innan han dödskraschade med sin Williams i Tamburellokurvan på Imola under San Marinos GP den 1 maj för 20 år sedan. Bara en dag tidigare hade österrikaren Roland Ratzenberger, Simtek, omkommit på samma bana sedan han kraschat i kurvan med namnet Villeneuve.

De två dödsfallen skakade en hel värld och fort­farande vallfärdar folk till Sennas grav på Morumbi-kyrkogården i Sao Paolo, Brasilien.

– Senna satte ribban för alla förare. Han var helt klart en av de bästa från sin generation, säger Ferraris dubble världsmästare Fernando Alonso som besöker Imola för en minneshögtid i veckan.

– Vad det var som gjorde honom så speciell? Hans otroliga vinnarinstinkt. Hans resultat talar för sig själv.

Ställer ut mästarbilen

I fyra dagar hedras nu hans minne, ”Ayrton Senna Tribute 1994–2014”, på Imola­ och bland annat kan besökarna se den McLaren MP4/4 som Senna vann VM-titeln med 1988. Arrangörerna ställer också ut bilder som aldrig tidigare har visats för allmänheten och andra saker som spelade en stor roll i Ayrton Sennas liv.

– Sennas död var en fruktansvärd tragisk händelse för formel 1, säger Kimi ­Räikkönen, Ferrari, som också ska besöka minneshögtiden.

– Även om jag inte har allt för många minnen av honom, jag var väldigt ung då, så har den dagen etsat sig fast i mitt minne.

Han blev 34 år

Även hos Williamsstallet lever Ayrtons Senna vidare. I år pryder hans porträtt och texten ”Ayrton Senna Always” bilarna som körs av Valtteri Botats och Felipe Massa.

– Jag stod Ayrton mycket nära och det karakteristiska dubbel-S:et har varit med på våra bilar sedan hans död för 20 år sedan. Den här logotypen är vårt sätt att hylla hans gärning som racingförare, säger Williams grundare Sir Frank Williams.

Ayrton Senna vann 41 lopp, hade pole position vid 65 tillfällen och vann tre VM-titlar under de tio år han körde F1.

Han blev 34 år.

Körde hem tre VM-titlar

Född: 21 mars 1960, Sao Paulo, Brasilien.

Död: 1 maj 1994, Bologna, Italien.

Aktiva år i formel 1: 1984–1994.

Stall: Toleman, Lotus, McLaren, Williams.

Lopp: 162.

VM-titlar: 3 (1988, 1990, 1991).

GP-segrar: 41.

Pole positions: 65.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport