Tjänar 450 miljoner – tvingas låna pengar

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

”För mig är det helt otroligt”

1 av 5
Pacquiao var helt överlägsen.

Manny Pacquiao är världens 14:e bäst betalde idrottsman.

Nu tvingas 34-åringen låna pengar för att hjälpa offren för tyfonen i Filippinerna sedan staten fryst hans tillgångar.

– Jag är ingen tjuv, säger Pacquiao enligt AP.

I helgen dedicerade Manny Pacquiao segern mot Brandon Rios till offren för tyfonen över Filippinerna. På måndagen återvände 34-åringen till sitt hemland som en hjälte bara för att upptäcka att alla hans tillgångar frysts av staten.

”Är inte stulna”

De hävdar att boxaren inte betalat skatt för sina inkomster under åren 2008-2009. Enligt dem en skatteskuld som uppgår till motsvarande 330 miljoner kronor. Pacquiao själv hävdar att han betalat skatten i USA för inkomsterna och därmed inte borde dubbelbeskattas, en lösning han redan fått godkänd för inkomståret 2010.

– Jag vädjar till dem att ta bort stoppet så att jag kan betala lön till mina anställda. Jag är inte kriminell och inte någon tjuv. Pengarna de stämmer mig på är inte stulna. De kommer från alla slag, segrar, blod och svett jag har utstått i ringen, säger 34-åringen enligt AP.

Pacquiao, som enligt Forbes är världens 14:e bäst betalde idrottsman med en årsinkomst på totalt motsvarande 450 miljoner kronor, har nu lånat 150 000 kronor för att hjälpa till att bygga upp Filippinerna efter tyfonen Haiyans framfart. Om inte staten låser upp hans tillgångar säger Pacquiao att han kommer låna ännu mer för att hjälpa de fler än 10 000 familjer han lovat undsättning.

”Är helt otroligt”

Men Kim Henares, chef för kommissionen som nu utreder boxarens inkomst, säger att Pacquiao inte kunnat bevisa att han betalat skatten i USA för 2008-2009. Hon säger att staten väntat i två år på den dokumentationen från 34-åringen.

Att boxaren skulle stå utan pengar nu förnekar också Henares som i stället misstänker att Pacquiao flyttat sina tillgångar till konton i andra länder. Av de 22 banker i landet som staten beordrat att frysa 34-åringens tillgångar har bara två av bankerna konton tillhörande Pacquiao. Två konton med bara totalt 1,1 miljoner pesos (166 000 kronor).

– Det är för mig helt otroligt att han bara skulle ha 1,1 miljoner pesos, säger Henares.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN