”Visar inte Northug resultat nu är han inte riktigt med”

SPORTBLADET

Halfvarsson i nytt utspel mot värsta konkurrenten

Foto: Nytt utspel Calle Halfvarsson har skickat flera k­ängor till Petter Northug under säsongen...

Petter Northug har stått för en rad blygsamma resultat i höst efter en tuff sjukdomsperiod.

Men nu sätter Calle Halfvarsson press på norrmannen.

– Det går inte att skylla på det längre, visar han inte resultat nu är han inte r­iktigt med, säger han.

Foto: ...som inte har varit sen att svara. Nu har svensken satt press på norrmannen inför Tour de ski.

I dag drar Tour de ski i gång i ett mildväderplågat Oberhof. Prologen körs på en nedkortad varvbana på 1,5 kilometer och det tänkta klassiska distansloppet förvandlades till en fristilssprint på den tunna snösträngen.

En av de som jublar mest över schemaändringen är det kanske största svenskhoppet (Charlotte Kalla, Marcus Hellner och Johan Olsson nobbar alla touren) i årets tävling, Calle Halfvarsson.

– Ja det är väl en fördel för min del att det blir en sprint, det skadar inte, säger han.

Har ätit julmat

Formen känns bra, men det finns ändå en viss osäkerhet e­fter julfirandet.

– Det har ju varit l­ite julmat och grejor så man vet inte riktigt hur formen ligger till, men det har känts bra på träning så det ska bli spännande att åka i morgon.

Totalmålet är till att börja med att nå en topp tio-placering. Kampen om pallen är tuffare och när Halfvarsson ombeds räkna upp favoriterna och värsta konkurrenterna är det välbekanta namn som radas upp. Alexander Legkov, Martin Johnsrud Sundby och så klart Petter Northug är tänkbara vinnare enligt svensken.

”Är ingen fördel”

Men han kan samtidigt inte låta bli att lägga över lite press på Petter Northug som har plågats av sjukdom under sommaren och därför haft en svagare start på säsongen än vanligt.

– Det är klart att det aldrig en fördel att vara sjuk i slutet av träningsperioden, men nu är det så länge sen att jag inte tycker att han kan skylla på det längre. Men han kommer nog åka riktigt bra.

Men gör han inte det så är det inte sjukdomens fel?

– Precis. Det går inte att skylla på det längre, visar han inte resultat nu är han i­nte riktigt med.

Det har hänt

Halfvarsson och Northug har varit i ordkrig många gånger senaste året. Oftast handlar det om stafettdueller. Petter Northug tyckte det vore korkat att sätta Halfvarsson på sista sträckan bara för att senare hoppas att både Hellner och Halfvarsson skulle dö om de skulle göra upp om stafettplatsen med en brottningsmatch.

Så här avgörs Tour de ski

■ ■I varje deltävling utom den sista ges bonussekunder till de främsta.

■ ■I varje deltävling får de 30 främsta hälften så många poäng som i en vanlig världscuptävling, 50 till segraren. Totalt får de 30 bästa poäng, ­totalseger ger 400 p­oäng.

■ ■Prispotten är på 560 000 schweiziska francs (4,1 miljoner k­ronor). Dam- respektive herrsegrare totalt får 90 000 schweiziska francs. (TT)

Lördag 28 december, Oberhof, Tyskland: Prolog, damer 3 km (f), herrar 4,5 km (f).

Rikard Grips kommentar:

Det är en relativt flack bana där det gäller att vara med direkt från start. Man måste kunna åka i hög hastighet utan att stressa. Både Calle Halvfarsson och Hanna Eriksson kan bli spännande här.

Söndag 29 december, Oberhof: Sprint (f), damer och herrar.

Rikard Grips kommentar:

Det är svårt att veta hur banan blir här då det är en distans de la in sent. Banan blir lite speciellt då den är flack och rätt krävande, det finns ingen chans till återhämtning.

Tisdag 31 december, Lenzerheide, Schweiz: Sprint (f), damer och herrar.

Rikard Grips kommentar:

En helt ny ort, vi har aldrig tävlat där förut. Det blir en ny erfarenhet. Vad vi vet är den lite mer lik en vanlig sprintbana.

Onsdag 1 januari, Lenzerheide: Damer 10 km (k) masstart, herrar 15 km (k) masstart.

Rikard Grips kommentar:

Man kan kalla det lite av en distanssprint, det är inget långt masstartslopp. Jag tror, framför allt på herrsidan, att det kan finnas några som vill sätta fart på herrsidan. Både Legkov och Sundby vill nog ha hög fart här efter sprintarna. Jag hoppas både Daniel Richardsson och Anders Södergren kan börja röra på sig här.

Fredag 3 januari, Toblach/Dobbiaco, Italien: Damer 15 km m(f) jaktstart, herrar 35 km m(f) jaktstart.

Rikard Grips kommentar:

Här handlar det mycket om att hitta en bra grupp att åka med, hittar man ett bra gäng där så kan man ta väldigt mycket tid på herrsidan. Damerna är lite annorlunda, de åker bara en varvbana nere i Toblach, men det finns fortfarande mycket att göra även för dem. Både Emma och Anna kan börja röra på sig här.

Lördag 4 januari, Val di Fiemme, Italien: Damer 5 km (k) individuell start, herrar 10 km (k) individuell start.

Rikard Grips kommentar:

Det här kan vara ett väldigt avgörande lopp. På herrsidan kan det samlats ihop lite efter jaktstarten så då kan det vara av ganska stor betydelse hur det går i det här loppet.

Söndag 5 januari, Val di Fiemme: Damer 9 km (f) jaktstart, herrar 9 km (f) jaktstart.

Rikard Grips kommentar:

Framförallt på herrsidan tror jag tävlingen kommer avgöras i backen.

Det gäller att komma in i någon form av rytm och malande fart, det är bara att titta på Marcus och Charlotte. Man kan inte tänka på att göra tempoökningar, utan man ska hitta nivån och mala på där. Går man över gränsen och blir för stum då går det inte.

Svenska deltagare

Damer: Anna Haag, Emma Wikén, Hanna E­rikson, Sara Lindborg, Maria Rydqvist, Evelina Settlin, Julia Svan.

Herrar: Calle Halfvarsson, Daniel Richardsson, Anders Södergren, Carl Quicklund, Martin J­ohansson, Gustav ­Eriksson, Jens Eriksson.

ARTIKELN HANDLAR OM