Modiga protesten inför höjdhoppet

avPatrik Brenning

SPORTBLADET

Green Tregaro tar ställning – visar symbolen som kan ge fängelse

Nu tar Emma Green Tregaro ställning mot de nya ryska antigaylagarna.

I en modig protest visar 28-åringen upp den regnbågssymbol som enligt lagarna kan straffas med fängelse.

”Naglar målade i regnbågens tecken. #pride #chanelcolor #moscow2013 nu är alla förberedelser gjorda”, skriver höjdhopparen på Instagram.

Ryssland har fått hård kritik för sina nya antigaylagar men bland de aktiva i friidrotts-VM har det varit mer eller mindre tyst. Nu tar en av spelens medaljkandidater ställning och visar öppet sitt stöd för homosexuellas rättigheter.

”Alla förberedelser gjorda”

Svenska höjdhopparen Emma Green Tregaro har förberett en öppen protest inför torsdagens tävlingar. På sitt Instagram-konto har 28-åringen lagt upp en bild på hur hon målat naglarna i regnbågens färger och skriver under:

”Naglar målade i regnbågens tecken. #pride #chanelcolor #moscow2013 nu är alla förberedelser gjorda”.

Tidigare har framförallt aktiva inom vinteridrotten uttalat sig kritiskt till lagarna inför vinter-OS som ska avgöras i Ryssland om ett halvår. Den ryska idrottsministern Vitali Mutkos varnade då de aktiva.

– Som idrottsman bör man respektera ett lands lagar. Kom till Sotji, men få inte unga inblandade, stå inte för någon propaganda, sade Mutko om homosexuella idrottsmän till ryska nyhetsbyrån R-Sport.

Kan ge fängelse

På onsdagen publicerade också Sportbladet en enkät med några av Sveriges största hockeystjärnor där en fråga handlar om de kritiserade lagarna.

– Det är helt fel, alla är människor. Vilket håll man än är lagd åt så ska ingen bry sig. Alla borde stå bakom de homosexuellas rättigheter, säger stjärnbacken Victor Hedman.

– Det är hemskt, otroligt hemskt. Det är otroligt att det i denna tid kan finnas sådana lagar, speciellt i ett så stort land som Ryssland, säger Henrik Zetterberg.

De nya lagarna mot ”homosexuell propaganda” gör det straffbart att sprida information om homo- och bisexualitet till minderåriga i Ryssland och innebär att åskådare som visar en ”otraditionell relation” omkring minderåriga, eller har symboler som regnbågsflaggor, kan fängslas i 15 dagar eller portas från OS och fotbolls-VM.

ARTIKELN HANDLAR OM

Emma Green

Friidrott

Hbtq