Pekingförsvaret på väg att slå rekordet

Flinck: Tog hjälp från Island

Guif.
Guif.

Det är på väg att knäcka Lövgren & Co:s gamla rekord.

Och samtidigt vinna världens bästa liga.

Vadå, undrar ni.

Jo, Pekingförsvaret.

Sportbladets Johan Flinck.
Sportbladets Johan Flinck.

Guif besegrade Redbergslid komfortabelt på bortaplan och leder nu sin kvartsfinal med 2-0.

Segern var också Guifs tolfte raka samt 18:e match i rad utan förlust.

Därmed tangerar Eskilstunalaget RIK:s rekord från 1997/98 på antalet förlustfria matcher i rad under en säsong, eller förmodade rekord då elitseriehistorien lämnar en del övrigt att önska när det kommer till statistik. Den säsongen vann RIK nämligen 18 raka matcher (och otroliga 29 av 30 matcher totalt) med ett lag som förmodligen är det bästa elitserien någonsin skådat med spelare som Lövgren, Vranjes, Gentzel och Frändesjö.

Ledde Island till OS-silver

Bakom seriesegrarnas triumfmarsch i vinter och vår hittar vi ett nytt försvarsspel. Efter sex år som Guiftränare kände Kristjan Andrésson att han måste hitta på något annat då försvaret inte fungerat tillfredsställande i fjol. Han vände sig då, inte oväntat, till det isländska handbollsundret och hos sin förre förbundskapten (OS 2004) Gudmundur Gudmundsson fann han receptet: ett aggressivt, offensivt och rörligt 6-0-försvar, eller ”Pekingförsvaret” som det kallas sedan Gudmundsson ledde Island till ett sensationellt OS-silver 2008. Nu praktiserar han detta försvarsspel i Rhein-Neckar Löwen som besegrade Kiel i går och som nu toppar Bundesliga. Hyllade Gudmundsson tar för övrigt över det danska landslaget i sommar.

– Influenserna är mycket från Rhein-Neckar Löwen och det isländska landslaget. Sedan har vi gjort det till vår grej, säger Andrésson och utvecklar vidare:

”Vi har en go grupp”

– Vi vill sätta motståndarna i situationer de inte vill vara i, få dem ur ”comfortzonen”; sno bollar och komma i väg snabbare på kontring. Detta försvar passar också våra kvicka, lite mindre, spelartyper.

Efter att lett Kiel (Alfred Gislason) till åtta liga- och cupguld samt två Champions League-guld på fem år, Berlin (Dagur Sigurdsson) till cupguld i helgen och Rhein-Neckar Löwen (Gudmundsson) till ligaledning dominerar alltså det isländska handbollsundret just nu också i elitserien genom Andrésson i Guif – trots att man har ett på papperet sämre lag än på flera år.

– Vi har en go grupp som jobbar hårt för varandra och då kan man göra stora saker som lag, säger Andrésson.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN