Alphand borta sju veckor efter benfraktur

Bakslaget inför hemma-VM i Åre: ”Jäkligt trist”

avPer Bohman, Simon Sjöstrand, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Tung smäll för Estelle Alphand.

23-åringen skadade sig under världscuptävlingarna i Killington och blir borta i sju veckor, enligt franska medier.

– Jäkligt trist, säger alpinchefen Tommy Eliasson Winter till Sportbladet.

Helgens världscuptävlingar i Killington blev en dyster upplevelse för Estelle Alphand, 23.

Den svensk-franska åkaren bröt lördagens storslalom och dagen efter körde hon ur i första åket i slalomen.

Och den smällen tog värre än befarat.

OS-åkaren drabbades av en fotledsfraktur och enligt franska medier blir hon borta i sju veckor. Ett tungt besked inte minst med tanke på hemma-VM i Åre som inleds i början av februari.

Foto: GEPA BILDBYRÅN
Estelle Alphand

Fraktur i fotleden

Senare under måndagen preciserade svenska skidförbundet närmare om vilken typ av skada det handlar om:

Det var i Killingtons första slalomåk under gårdagen som Estelle Alphand föll olyckligt och har ådragit sig en fraktur i ena fotleden. Estelle flyger till Frankrike i dag där hon kommer undersökas vidare av läkare. Mer information kommer senare under veckan”, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

Alpina kommunikationschefen Kalle Olsson säger till TT att det inte finns någon tidsplan för rehabiliteringen än, men att det inte är troligt att hon tävlar mer i år.

Det skulle innebära att Alphand missar världscuperna i S:t Moritz, Courchevel och Semmering. Tävlingarna i Zagreb och Flachau i början av januari är också i fara. VM i Åre avgörs 5–19 februari.

”En hårdkokt böna”

När Sportbladet når svenske alpinchefen Tommy Eliasson Winter vill han inte slå fast hur länge Alphand kan bli borta.

– Det kan ta sex-åtta veckor. Hon undersöks vidare i dag, som sagt. Det är högst troligt att det kan bli ett ingrepp, säger Eliasson Winter.

Han lider med 23-åringen.

– Det är jäkligt trist, förstås. Hon var het fram till i går. Men hon är en fajter, hon kan göra resan, säger Eliasson Winter, som själv kommer in på VM.

– Det kommer bli tufft att hinna allt, men det som händer vid en skada... jag väljer att se det med positiva glasögon. Åkare som skadar sig får ett annat lugn, de behöver inte tävla och resa lika mycket, de kan vara hemma och fila på detaljer. Jag tror det kommer gå, hon är en hårdkokt böna.

Du är inte orolig att hon missar VM?

– Inte än. Jag är orolig att hon ska missa en stor del av säsongen, men i dagsläget är jag inte orolig för VM. Men det kommer bli en resa för henne.

Estelle Alphand, som har en svensk mamma och tävlar för Sverige, slutade på 13:e plats i slalompremiären i Levi för en dryg vecka sedan, men har inte tagit några världscuppoäng i storslalom den här säsongen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM