Publicerad:
Uppdaterad:

Patricia Borg om sonens val: ”Då började jag gråta”

Av: Filip Durefelt

Publicerad:
Uppdaterad:

Leo Borg, 15, går i pappa Björn Borgs fotspår och vill bli professionell tennisspelare.

Ett karriärsval som fick mamma Patricia Borg att gråta.

– Vi försökte få in honom på någon annan sport, så att han inte skulle jämföras med sin pappa, säger hon i en intervju med New York Times.

Björn Borg är en av tennisens allra största genom tiderna och vann bland annat elva grand slams under sin relativt korta men framgångsrika karriär på 70- och 80-talet.

Hans yngsta son, Leo, är i dag 15 år och har valt samma bana som sin far, att försöka nå världstoppen i tennis.

Men i en lång intervju med New York Times berättar Patricia Borg, maka till Björn Borg och mamma till Leo Borg, att hon länge hoppades på att sonen skulle satsa på något annat.

Hon var rädd för att Leo under hela sin karriär skulle befinna sig i skuggan av sin far.

Tio år gammal gav han ändå sin mamma beskedet att han ville bli en professionell tennisspelare.

– Då började jag gråta. Vi försökte få in honom på någon annan sport, så att han inte skulle jämföras med sin pappa. Det skulle vara så mycket enklare. Jag var rädd, säger Patricia Borg till New York Times.

”Måste spela i världen”

I dag går Leo Borg i nionde klass och satsar vid sidan av skolan stenhårt på tennisen. Han tränar två gånger om dagen, före och efter skolan, och kommer inte att fortsätta studera på gymnasiet.

– Leo kommer gå ut nian, sedan satsa vidare på tennisen. Man måste ut och resa och spela i Europa och världen. Han har ett lag på Kungliga som han trivs jättebra med och sedan behöver han stöttning från mig och Patricia. Ingenting kommer gratis och det är rätt dyrt att ligga ute i världen och spela. Men du måste ut i världen för att utvecklas, sa Björn Borg om sin sons satsning i en intervju med Sportbladet för en månad sedan.

Och nog har Leo Borg talang. Han misslyckades visserligen med att kvala in till Stockholm Open i oktober, men han ses som en av de mest lovande unga tennisspelarna i Sverige.

1 av 4 | Foto: Vianney Le Caer / TT
Patricia och Björn Borg.

”Du kan ingenting om tennis”

Med en tennisikon till pappa kan man tro att tipsen och råden på tennisbanan är och har varit många. Men så är inte fallet, inte alls.

– Du försökte en gång när han var liten, säger Patricia till sin make. Du sa till honom ”gå mer framåt”. Och Leo sa något i stil med: ”Ugh! Du kan ingenting om tennis”. Och Björn sa: ”Okej, jag ska aldrig säga någonting om tennis”.

För några år sedan gestaltade faktiskt Leo sin far i spelfilmen ”Borg”. Då tändes ett hopp hos Patricia igen.

– Jag tyckte han var född till att skådespela. Han var så duktig. Jag sa att han kanske skulle börja med skådespeleri.

Och även om Patricia och Björn Borg stöttar sonen helhjärtat i hans satsning, så har hon inte helt gett upp hoppet om att han kanske hittar ett annat kall i livet.

– Jag försöker fortfarande hitta en annan väg, säger hon leende till New York Times.

– Baseball?

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN