Alpint

Vonn VM:s drottning

Av: 

Daniel Sjöberg

SPORTBLADET

Amerikanskans andra guld

Lindsey Vonn är drottningen av Val d'isére.

I dag kom andra guldet när hon vann störtloppet.

Nu tackar hon sina specialskidor.

– De passar perfekt för de här backarna som är lite mer tekniska än i världscupen, säger amerikanskan till SVT.

VM:s drottning.

VM:s drottning.

Foto: AP

De såg länge ut som om schweiziskan Lara Gut skulle räcka hela vägen. 17-åringen startade som nummer 6 och fick se åkare efter åkare misslyckas. Anja Pärson såg länge ut att kunna hota, men svenskan tappade på slutet. Ändå blev det inget guld för Gut. Lindsey Vonn var för stark och vann med 52 hundradelars marginal.

– Jag åkte inte som jag ville, men silver är okej, säger Gut till SVT.

Revansch för Åre

Ja, det är nog det. För det här tycks vara Lindsey Vonns mästerskap. 24-åringen fick se sig slagen av Anja Pärson två gånger om i Åre. Nu vann hon sitt andra guld.

– Jag är så glad, säger hon till SVT.

Vonn var en av de största favoriterna inför VM som regerande världscupmästarinna och den här säsongen har fortsatt på samma sätt.

– Jag visste att det var möjligt, men det är så svårt. Efter att ha vunnit Super G så trodde jag att jag kanske skulle vara lite avslappnad, men jag ville verkligen vinna det här så jag var nervös. Jag kämpade hela vägen ner. Det är en fantastisk dag, säger Vonn.

Specialskidor

En av anledningarna till att hon har klarat de svåra backarna i Val d'isére så bra beror på de specialskidor som har tagits fram för mästerskapet

– Vi har jobbat hårt på att få fram skidor som passar backen som är så teknisk. Mycket mer än man vanligtvis ser i världscupen. De är lite mer formade och är lättare att svänga med. De fungerar perfekt, förklarar amerikanskan.

Nu har hon två guld, men det finns fler att kämpa om.

– Jag vet inte om tre är möjligt. Jag ska kämpa hårt i slalomen, säger hon med ett stort leende.

I och med dagens seger är Vonn USA:s främsta kvinnliga VM-medaljös. Hon har nu två guld och två silver. Den enda amerikanska som vunnit två VM-guld förut är Andrea Mead-Lawrence som gjorde det 1952.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Alpint