OS-silver efter rysare mot Norge

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport Player.

PYEONGCHANG/STOCKHOLM.

Stafetten förvandlades till en knallhård duell mellan Sverige och Norge.

Då knäcktes Stina Nilsson av Marit Björgen i spurten och guldet gick till Norge.

– Krafterna räckte inte. Björgen var starkare än mig, säger Nilsson till Sportbladet.

Sverige fick en mardrömsstart på stafetten. Den kritiserade Anna Haag körde förstasträckan och hamnade omedelbart i stora problem. Efter 5 kilometer kom facit: Haag var 26 sekunder efter den ledande ryskan när hon gick in i mål. Då var Sverige bara femma.

Därmed väntade en stor utmaning för Charlotte Kalla på andrasträckan. Hon tog sig högre och högre upp i startfältet och tog sig förbi Slovenien, Norge och Finland.

– Jag ville göra det så bra som möjligt för Ebba och Stina. Det är inspirerande att få jaga. Det är något som är extra kul när det vankas stafett, säger Kalla.

Kalla räddade upp

Väl i mål hade Kalla hämtat upp 25 (!) sekunder och Ebba Andersson åkte ut på tredjesträckan bara en enda sekund bakom de ledande finskorna.

Andersson tog snabbt upp ledningen och höll sig längst fram i ledarklungan. Norge, som hade en tuff andrasträcka under Astrid Uhrenholt Jacobsen, plockade in rejält med sekunder på svenskorna via fin åkning från Ragnhild Haga.

– Jag kände att jag hade mycket att ge så det var bara att köra, säger Andersson.

Duellen: Stina mot Björgen

När Stina Nilsson väl fick åka ut hade Sverige visserligen fortfarande en knapp ledning, men Marit Björgen låg bara 3,4 sekunder bakom Stina Nilsson inför den avslutande sträckan. Det åt Björgen snabbt upp och spurtspecialisten Nilsson lade alla krafter för att kunna hänga på norskan.

OS-guld till Norge

Hon hade inledningsvis inga som helst problem med att hänga på Björgen och låg därmed perfekt till inför avslutningen när de sida vid sida åkte in mot mål.

– Tjejerna hade gett mig ett utgångsläge som jag bara kunde drömma om. Jag gick med så länge jag bara kunde. Jag hade gärna orkat hela vägen, men krafterna räckte inte, säger Nilsson.

För till slut blev 38-åriga Marit Björgen för stark.

Den 14 år yngre Stina Nilsson orkade inte sätta in stöten – rycket kom aldrig – och norskan kunde därmed åka hem OS-guldet till Norge.

– Marit hade en extra växel som jag inte hade, säger Nilsson.

”Var sååå trött”

Är du nöjd ändå?

– Jag är nöjd, men samtidigt känner jag att vi var så pass nära guldet, att vi verkligen utmanade Norge, så nja... Men jag kan inte begära mer. Jag tog verkligen ut allt jag hade. Oftast önskar man att man hade gjort mer, men i dag kunde jag inte göra mer. Jag presterade på toppen av min förmåga.

Var det ett vunnet silver eller ett förlorat guld?

– Både och, säger Nilsson.

Hur hon mådde efter målgången?

– Jag var sååå trött!

– Men sen möts man av tjejerna och ser att de är så glada. Då blir jag också glad!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.