Tillhör världstoppen – får inte spela VM

SPORTBLADET

Annette Obrestad: Det är väldigt surt

Hon är en av världens absolut bästa pokerspelare. Men Annette Obrestad fyller 21 år först den 18 september i år och fick därför inte starta i årets poker-VM.

Foto: Annette Obrestad Får inte spela – trots att hon är en av världens bästa spelare. Åldersgränsen sätter stopp.

Sportbladet har gjort en lång intervju med fenomenet från Sandnes utanför Stavanger, Norge, som befinner sig i spelstaden Las Vegas trots att hon inte får spela.

Du är en av världens bästa pokerspelare – och då talar vi inte bara om kvinnliga spelare – men får inte spela VM för att du inte är 21 år. Hur känns det?

– Tack! Det är väldigt surt att inte kunna spelas WSOP i Las Vegas i år men jag har väldigt kul här med vänner ändå. Jag är också här som ambassadör för min sponsor Betfair och gör en hel räcka intervjuer, som denna, TV-intervjuer och så vidare.

– Jag har inte någon synpunkt på om åldersgränsen för WSOP bör sänkas, det överlåter jag till de mer kompetenta att avgöra. Det enda jag kanske vill nämna är att det är dumt att man inte kan spela poker i Norge. Jag tror i varje fall inte att det hade skadat om man godkänt turneringsspel med max inköp på tusen norska kronor, under reglerade förhållanden.

Hur kommer det sig att du kunde bli en pokerstjärna?

– Jag menar själv att jag är snabb på att anpassa mig till de olika faserna under en turnering och känner också att jag är bra på att läsa mina motspelare. Detta anser jag är ett resultat av många spelade händer online, och inte minst diskussioner med många av de andra duktiga spelarna också. Jag är väl också bra på att hela tiden låta mina motståndare gissa och aldrig veta var de har mig. Viljan att hela tiden lära och vidareutvecklas är kanske mitt allra starkaste vapen.

Vad har du för råd till andra som vill pröva pokerlyckan?

– Du bör börja på en nivå som passar din egen ekonomi, allra helst bör man kanske börja med de billigaste turneringarna. Man kan inte vänta sig stor succé med en gång och därför bör man ta små steg hela vägen, tills du har byggt en bankrulle (pengar som används för att spela, reds anm) eller bevisat att du gjort det bra på de låga nivåerna. Jag själv började med freerolls (gratisturneringar) och har aldrig satt in en endaste dollar på någon pokersajt. Jag tror att man bör ha utgångspunkten att vilja lära spelet, inte att man vill tjäna stora pengar i början – för det kommer inte att hända.

– Poker är ett skicklighetsspel och inte ett turspel. Därför är det bara naturligt att du måste gå igenom en inlärningskurva och inte förvänta dig att kunna konkurrera i toppen bara för att du kan reglerna och lite strategi. Vilja att ta små steg åt gången och förmåga att använda din bankrulle på ett förnuftigt sätt är de två bästa råden jag kan ge till en nybörjare.

Du har vunnit pokerturneringar på nätet fastän du spelat utan att titta på dina egna kort. Berätta!

– Det stämmer. Det var en 180 mans sit'n'go. Jag tittade i för sig på korten en gång, då vi var heads up (två spelare kvar). Vilken fuskare jag är, va...

– Detta gjorde jag som träning för min egen skull, för att träna på position och läsning av motståndare. Det var lärorikt och absolut något att rekommendera!

Du har åkt till poker-VM fastän du inte får spela WSOP. Vad ska du göra?

– Raila vänner, representera Betfair, äta god mat, se shower och shoppa. Jag har varit i Las Vegas flera gånger förut, det är en favoritstad.

Vad är det speciella med Las Vegas?

– Jag träffar i stort sett alla mina pokervänner här samtidigt. Vegas har allt att erbjuda och det finns knappast någon bättre stad för en pokergalning som mig, säger Annette Obrestad med ett skratt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker