Formel 2-förare död i England efter krasch

SPORTBLADET

Henry Surtees kraschade och avled på sjukhus

Foto: Eurosport

Formel 2-föraren Henry Surtees dog i natt efter en krasch på Brands Hatch.

Henry Surtees var son till Formel 1-föraren John Surtees.

– Alla mina tankar är hos hans familj, säger Sebastian Hohental som körde i samma lopp.

18-årige Surtees körde Formel 2 på Brands Hatch, och han träffades i huvudet av ett hjul från motståndaren Jack Clarke som snurrade på banan.

Henry Surtees förlorade medvetandet och kraschade våldsamt in i en av banans sidobarriärer. Han fördes till sjukhuset Royal London hospital, men hans liv gick inte att rädda.

”Enorm otur”

Formel 2 gjorde comeback i seriesystemet i år och den sägs vara ett steg mot F1, segraren får ett test med F1-teamet Williams. I serien kör även svensken Sebastian Hohenthal och han slutade 14:e man i loppet.

– Henry Suertees var en riktigt bra motståndare och han hade en enorm otur under gårdagens lopp på Brands Hatch, skriver svensken på sin hemsida.

Formel 2s chef Jonathan Palmer säger i ett uttalande att detta är det mest tragiska som hänt under hans karriär.

– Jag är helt förkrossad över att 18-årige Henry Surtees omkom i en olycka under F2-loppet på Brands Hatch, skriver han i ett uttalande.

Henry Surtees tog sin första pallplats under lördagens race, han har tidigare kört bland annat brittiska Formel Renault och hade en förstaplacering och tre topp tre på fyra lopp under vinterserien.

”Följt sitt hjärta”

Henry Surtees var son till John Surtees, som blev formel 1-mästare 1964.

– Ända sedan Henry satte sig i en go-kart den första gången har han följt sitt hjärta, säger John Suertees om sin son.

– Trots den otur han hade inom motorsporten visade han att han hade talang och möjlighet att ta sig hela vägen. Trots sin unga ålder visade han en stor mognad, teknisk förståelse och att han var väldigt snabb. Men det viktigaste av allt var att han var en fin person, en kärleksfull son och bror. Vi saknar honom djupt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport