Holm: Kan bli tidernas bästa SM-final i bandy

SPORTBLADET

Sportbladets expert: ”Skyll er själva om ni inte kollar”

Det ena lokomotivet kommer med full fart västerifrån, det andra med full fart från norr.

När klockan visar 16.30 brakar de ihop på Tele2 Arena.

Åh, vad det kommer att smälla och gå undan när Västerås och Sandviken gör upp om årets SM-guld.

Det här kan bli en av de bästa bandymatcher som någonsin har spelats i Sverige.

Foto: Sportbladets Stefan Holm.

Jag vet ärligt talat inte vad som är svårast: Att trä sju kameler, en elefant och Tele2 Arena genom ett nålsöga? Att ta sig fram till Vita huset och spela hartsfiol utanför Barack Obamas sovrumsfönster? Att sno ihop en trerätters segermiddag med hjälp av den spik som sällan räcker till en soppa? Att tippa SM-finalen mellan Västerås och Sandviken?

Det är så svårt att förutse en vinnare i årets titelmatch att jag sliter grannens hår, i brist på eget. Lagen vann varsitt möte i grundserien, Sandviken med 6-2 i Västerås och Västerås med 10-6 i Sandviken. Det ger 1-1 i matcher och 12-12 i gjorda och insläppta mål. Mesta mästarna och regerande mästarna har, förstås, vunnit sina tre senaste matcher och intar finalarenan med ett enormt självförtroende. Sandviken vände som bekant ett 0-2-underläge mot Hammarby i sin semifinalserie medan Västerås besegrade Villa Lidköping med 3-0.

Inga ledtrådar

Historieböckerna ger inte heller några ledtrådar. Sandviken och Västerås har mötts i totalt åtta SM-finaler sedan 1946 (Nej, Andreas Bergwall var inte med då) och givetvis är ställningen 4-4.

De enda jag vågar gratulera i förskott är åskådarna. Bandyförbundet hoppas på en publiksiffra på 20 000, men prognosen säger att det inte blir fullt så många. Det är synd, för SM-finalen borde vara en angelägenhet för alla bandyälskare, inte bara dem som håller på Västerås och Sandviken. Jag har gått igenom finallagen och kommer fram till att spelarna är hämtade från 17 olika klubbar, från Kalix i norr (Niklas Gälman, Sandviken, och Janne Rintala, Västerås) till Sunnvära i söder (VSK-junioren Jesper Norrman). Det är en sträcka på 1 416,9 kilometer, ett hyfsat stort upptagningsområde.

Får skylla sig själva

De som väljer att inte söka sig till Tele2 Arena får skylla sig själva, för om isen tillåter har det här alla förutsättningar att bli en av de bästa SM-finaler som någonsin har spelats, en uppgörelse att berätta om för barn och barnbarn. Det finns två verkliga lagmaskiner inom svensk bandy och det är de som drabbar samman i eftermiddag. Metodisk och kraftfullt har Västerås och Sandviken kört över motståndare efter motståndare, hela vägen fram till den enda logiska finalen.

Sandviken trummar på med klubbens inkörda, fartfyllda och guldgivande spelidé och är i final för femte året i rad. Västerås, som förlorade fjolårets titelmatch med 4-5, har förstärkt en redan stark trupp så att den nu är så bred att Tobias Holmberg, stor guldhjälte 2009, tvingas inleda finalen på bänken.

Många frågor

Det finns all anledning att längta till avslag, och svaren på alla frågor som poppar upp: Hur ska Västerås få stopp på Sandvikens skyttekungar Erik Pettersson och Patrik Nilsson? Ska Johan Esplund, VSK-magikern som kan kliva rakt igenom försvarsmurar, få sitt efterlängtade SM-guld eller kommer Linus ”Lusen” Pettersson eller Joakim Bergman rycka trollspöet ur hans hand och knäcka det över knäet? Kommer Sandvikens 19-årige målvakt Martin Falk, som påstås sakna nerver, verkligen att palla för pressen eller behöver han låna rutin av VSK-keepern Andreas Bergwall, 40?

■ ■ ■

Vill ni ha ett tips, eller rättare sagt en gissning, så kommer den här: Sandviken vinner med 6-5. Jag tror att tillfälligheterna avgör, om man nu kan kalla Erik Pettersson för det.

■ ■ ■

Före SM-finalen avgörs den nyinstiftade bronsmatchen mellan Hammarby och Villa Lidköping. Det är en förfest som jag och många med mig hade kunnat vara utan, inte bara för att isen lär försämras inför den match som verkligen gäller något.

Lek med tanken att Hammarby vinner hemma på Södermalm, vilket är högst troligt. Det skulle innebära att Villa avslutar vintern med fyra raka förluster.

Det kan inte vara meningen att spelarna i landets fjärde bästa bandylag ska behöva inleda den kommande försäsongen med att gå i terapi.

Blir det så hoppas jag att Svenska förbundet tar hand om räkningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy