Dubbelt Norge i Vasaloppet – igen

SPORTBLADET

MORA.  Nej, Sverige.

I dag hade vi ingen chans mot norrmännen.

I frånvaron av svenska favoriter som Jörgen Brink och Johan Olsson tog debutanten Petter Eliassen karriärens största seger efter en spurtsprid med Anders Aukland.

– Jag har tänkt en del på Vasaloppet och varit jättenervös sista veckan, säger han till Sportbladet.

Efter Jörgen Brinks tre raka Vasaloppssegrar 2010-2012 har Norge abonnerat på segerkransen i Vasaloppet.

Efter Jörgen Aukland och John Kristian Dahl var det i år debutanten Petter Eliassens tur att ta hem det prestigefyllda klassikern.

– Helt overkligt, det värdesätter man ju väldigt högt. Vårt team har Vasaloppet som huvudmål, så att vi lyckas här är en väldigt viktigt seger för oss, säger Eliassen.

"Kul att åka bra i Sverige"

Förra året blev det dubbelt Norge i toppen – så även i år.

Debutanten Eliassen vann nämligen loppet efter en spurtstrid med landsmannen Anders Aukland, vinnaren från 2004.

Norsk dominans på svensk mark alltså – något som känns igen från Falun-VM förra veckan.

– Intresset för långloppen har nog aldrig varit större i Norge. Vi har flera privata team som har bra ekonomi, så det har säkert med det att göra.

– Det är roligt att komma till Sverige och göra det bra här, eftersom det finns ett jättestort intresse här också. Så det är jag tacksam för.

Södergren satte färg

I morse kom dystra svenska besked när den trefaldige mästaren Jörgen Brink och jokern Johan Olsson meddelade att de tvingades ställa in.

Men det var en svensk som till en början satte färg på loppet.

Anders Södergren har inte åkt Vasaloppet på 15 år – och valde till skillnad från de flesta andra att åka årets lopp med fästvalla.

Svensken rusade förbi de andra åkarna i den första backen och skaffade sig en stor ledning.

Men åkarna bakom var inte sugna på att släppa iväg svensken allt för långt. Och när han väl blev passerad var det mest Norge det handlade om i toppen.

– Jag chansade och körde med fästvalla i dag, och då måste man ju försöka hålla hög fart i backarna. Jag är inte förberedd för att köra bara stakning, därför valde jag att göra så här men det visade sig vara en dålig chansning, säger Södergren till Sportbladet.

– I dag var det inte så kul. Men nu har man ju gått igenom banan en gång till, och känt lite grann på loppet. Jag får komma tillbaka bättre förberedd nästa år, säger han.

Bakom den norska dubbelsegern slutade tjecken Stanislav Rezac trea.

Justyna Kowalczyk krossade allt motstånd i debuten

ARTIKELN HANDLAR OM