Bekräftat: Vettel lämnar Red Bull

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Är världsmästaren på väg till Ferrari?

Efter fyra VM-titlar är sagan över.

Sebastian Vettel lämnar Red Bull.

– Han har inte längre sitt hjärta här, säger stallchef Christian Horner.

Sebastian Vettel kom till Red Bull efter en säsong hos Toro Rosso, men efter sex säsonger i stallet går tysken nu vidare. Trots att han har kontrakt en säsong till.

– Jag känner honom väldigt bra, vi har tillbringat mycket tid tillsammans och det syntes att det var något som tryckte honom, säger Red Bulls stallchef Christian Horner till motorsportmagazin.

– Det är inte enkelt att ta ett sådant beslut och han satte sig ner med oss i går och informerade oss.

Enligt ryktet går han vidare till Ferrari där han ersätter Fernando Alonso som trots kontrakt till och med 2016 är på väg till McLaren-Honda 2015.

– Ferrari har gett honom ett mycket attraktivt erbjudande, säger Horner.

– Sebastian sa till oss i går att han gärna vill köra för Ferrari.

Alonso väntar

Ferraris förare Fernando Alonso vill ännu inte kommentera ryktena närmare och vad han ska göra i framtiden:

– Jag har en plan, den hat jag haft i huvudet i två-tre månader och den arbetar jag efter. När det är dags kommer jag att berätta det, säger Alonso till tyska RTL.

– Men det är klart att allt som händer på marknaden hänger naturligtvis ihop på något sätt.

Själv vill Sebastian Vettel varken dementera eller bekräfta ryktena om Ferrari, men till motorsportmagazin han säger:

– Det kommer att vara ett enormt stort steg för mig. Red Bull är mitt hem och man flyttar bara hemifrån en gång i livet. De senaste 15 åren tillsammans med Red Bull har varit bra, men precis som i en bok så handlar varje kapitel inte om samma sak för är det så vill ingen läsa vidare.

Vettels dominans

Sebastian Vettel vann fyra förar-VM och lika många konstruktörsmästerskap tillsammans med Red Bull. Han dominerade F1 mellan 2009 och 2013 och har brutit otaliga rekord tillsammans med stallet, men när reglerna gjordes om i år så har han inte hittat rätt. Han har fått stryk av sin teamkollega Daniel Ricciardo gång på gång.

– När någon inte har sitt hjärta hos oss så spelar det ingen roll vad som står på ett papper, säger Christian Horner om det faktum att man nu bryter ett kontrakt.

 – Han har nått ett ställe i sin karriär där han betyder en ny utmaning. Det är hans rätt och i varje relation är det så att när man ska gå vidare när man inte längre är där med hela sitt hjärta.

Kyvat ersätter Vettel

Vettel ersätts av ryske Daniil Kvyat, som kört en säsong för Toro Rosso, och som förra året vann GP3.

– Det har länge varit vår filosofi att satsa på egna talanger och bygga upp dem, det gjorde vi med Sebastian också, säger Horner.

– Det fanns frågetecken när vi skrev kontrakt med honom, det fanns frågetecken när vi skrev kontrakt med Daniel Ricciardo, men vi såg att det fungerade. Daniil är en lovande talang och ett spännande nytt kapitel för Red Bull Racing.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN