Målskytt på första bollkontakten

SPORTBLADET

Bergwall rasar mot finländske förbundskaptenen efter premiärsegern

Foto: Patrik Nilsson gjorde två mål i VM-premiären mot Finland.

När Erik Pettersson insjuknade kallades Jonas Nilsson till Chabarovsk.

Det var, med facit i hand, ett lyckat drag.

När Sverige besegrade Finland med 5-1 i VM-premiären gjorde 30-åringen mål på sin första bollkontakt.

Sverige hade som väntat inga problem med att besegra Finland i VM-premiären. Finländarna samlade styrkorna framför målvakten Pertti Virtanen för att satsa på kontringar och fasta situationer, men svenskarna visade tålamod och visste att utdelningen skulle komma.

Visst, med två mål inom loppet av en minut skaffade sig Sverige ett stadigt grepp om matchen.

Först plockade Daniel Andersson ner en lyrboll från Per Hellmyrs innan han tvingade Virtanen till en sidledsförflyttning och rullade in bollen mellan benen på den finske målvakten. Bara sekunder senare drällde Eetu Peuhkuri med bollen, som hamnade hos Jonas Nilsson. Västerås-anfallaren tittade upp och lyfte in en backhand i burgaveln. Det var första gången Nilsson, som fick ersätta Erik Pettersson i VM-truppen, rörde bollen. Före pausvilan hann dessutom Patrik Nilsson dundra in 3-0 på hörna.

Saknar namnkunniga spelare

Finland, som saknar namnkunnig spelare som Marko Herajärvi, Petteri Lampinen och Antti Ekman, gjorde 3-1 genom Sami Laakkonen, som fick kanonträff på en hörna. I övrigt ställdes inte målvaktsveteranen Andreas Bergwall på några svårare prov i sin 100:e VM-match.

Sverige, eller rättare sagt Daniel Berlin, svarade omgående på Finlands reducering. Mittfältsmotorn tråcklade sig igenom Finlands försvar innan han passade Patrik Nilsson, som kunde trycka in bollen i öppet mål.

”Det är patetiskt dåligt”

När Daniel Andersson avslutade målskyttet hade Jonas Nilsson lämnat isen blödande. Anfallaren fick en smäll i ansiktet när han blev bryskt stoppad av finske liberon Markus Hiukka, som åkte på matchstraff. Domslutet fick Finlands förbundskapten Antti Parviainen att reagera kraftfullt, vilket i sin tur fick Andreas Bergwall att höja rösten.

– Man kan inte försvara det Hiukka gör mot Nilsson. Det är oförsvarbart, patetiskt dåligt, säger Bergwall till TV12.

För Sverige fortsätter gruppspelet under måndagen, då Kazakstan står för motståndet.

– Det här var en skön start på VM. Det kanske inte var något bländande spel, men många har inte lirat på ett tag. Det hackar lite här och där, men vi kommer att bli bättre under turneringen, säger Patrik Nilsson till TV12.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy

Finland