Norskan laddar upp inför EM – i ett tält

1 av 2 | Foto: Medan svenska guldhopp bor på ett av stadens hotell så har norskan Ida Marcussen och hennes tränare Luke Udelhoven slagit upp ett tält ute i vildmarken
SPORTBLADET

Svenska landslaget laddar inför EM-starten på ett av Zürichs finare hotell.

Annat är det för norska sjukamperskan Ida Marcussen, 26, som bor i tält mitt ute på en äng i Alperna.

– Det var det vi hade råd med, säger hon till NRK.

Stora delar av svenska landslaget har checkat in på lyxiga Swissotel i Zürich medan andra fortfarande ligger på höghöjdsläger i jetset-alpstaden St Moritz. Där laddar också det norska EM-hoppet, sjukamperskan Ida Marcussen, upp.

Men under helt andra förhållanden. För medan svenska guldhopp som Charlotta Fougberg och Meraf Bahta bor på ett av stadens hotell så har Marcussen och hennes tränare Luke Udelhoven slagit upp ett tält ute i vildmarken.

Ekorrar åt upp skopåsen

I ett reportage med NRK kan man se hur norskan visar upp spikskopåsen som blev sönderbiten av ekorrar medan hon sov i tältet.

– Det var det vi hade råd med och man kan verkligen säga att det är ett budgetalternativ. Men jag får ladda med en asketisk livsstil vilket jag vill. Detta gör mig mer sugen inför det som ska hända i Zürich.

Norskan blev tvåa på junior-VM 2006 och har det norska rekordet på 6226 poäng satt i Osaka 2007 när hon blev elva på VM.

Ingen stöttning från förbundet

Anledningen till att hon får satsa på ett sådant här budgetalternativ är att hon blivit av med sin stöttning från det norska förbundet som helst vill att hon bryter med sin tränare.

– Jag blir bättre och bättre för varje år. Den stora skillnaden nu är, först och främst, att jag är mer mogen, men också fysiskt och tekniskt blir jag bättre, säger hon.

Löpningen sker på gräsplättar och styrketräningen med den egna kroppsvikten.

– Det är bra träningsförhållanden. Jag tävlar i sjukamp och det gör det möjligt att arbeta med en massa olika träningssorter och anpassa den som jag behöver. Det viktiga för mig var att få landskapet, lugn och ro inför mästerskapet, och det har jag har fått här. Nu är jag i toppform, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott