Burmansson om hemlighetsmakeriet: ”Svårt hålla det inne”

Foto: Stina Stjernkvist/TT NYHETSBYRÅN
Jennie-Lee Burmansson
SPORTBLADET

Jennie-Lee Burmansson blir Sveriges yngsta vinterolympier någonsin.

För Sportbladet berättar hon om den kommande uppladdningen, skolreglerna som fördröjde beskedet, och senaste dagarnas hemlighetsmakeri.

– Det har varit svårt att hålla det inne, säger slopestyle-åkaren.

2002 skrev Kim Martin in sig i rekordböckerna när hon blott 15 år och 348 dagar gammal klev in i OS i Salt lake city.

Samma år, den 12 juli, föddes Jennie-Lee Burmansson.

I helgen tog den sistnämnda sin första världscupseger i slopestyle – och bara dagar senare nåddes hon av drömbeskedet: ”Du ska till OS”.

– Min pappa hade pratat med vår förbundskapten, men han fick inte tag i mig eftersom jag var i skolan. Vi måste lägga mobilen i skåpet...

Så i stället för att få beskedet på högstadiet i Lima tog Jennie-Lee skolbussen hem till Sälen. Då nåddes hon till sist av nyheten.

– Jag var på väg hem från bussen. Det var en ganska stor chock faktiskt.

Fick inte berätta

Problemet? Jennie-Lee Burmansson fick OS-beskedet redan på tisdagen, men det fick inte komma ut innan den officiella uttagningen idag, torsdag.

Du fick inte säga det till dina kompisar?

– Nej, det har varit svårt att hålla det inne, men nu vet de om det. De är superglada och sjukt taggade!

De har inte anat att nåt varit på gång? Att du gått på moln de här dagarna?

– Jag tror faktiskt inte de märkt något alls, haha. Och om de gjorde det kanske de tänkte att det var på grund av tävlingen i helgen.

Laddar med världscuptävlingar

Trots att säsongen plötsligt fått en tydlig höjdpunkt kommer Burmansson fortsätta uppladdningen genom att tävla som vanligt i världscupen. Strax innan jul bär det av till franska Font Romeu – och i januari blir det dubbla världscuptävlingar i USA.

– Sen blir det såklart väldigt speciellt när det väl blir februari. Men fram tills dess kör jag på som vanligt, säger hon.

Jennie-Lee Burmansson ställde sig på ett par skidor för första gången som tvååring, och när hon var sju, åtta år började hon träna parkåkning med Sälens IF.

Nu kommer alltså 15-åringen ta över Kim Martin Hassons (som hon numera heter) nämnda rekord – och bli yngsta svensk någonsin att åka på ett vinter-OS.

”Jag har liksom alltid varit yngst”

– Jag visste faktiskt inte ens att jag är yngst, jag såg det typ idag. Men jag tänker nog inte så mycket på det, jag har liksom alltid varit yngst på tävlingarna.

Många gillar att slänga sig med ordspråket ”med för att se och lära” när det gäller unga idrottare som åker med till stora mästerskap. Hur ser du på det?

– Det är väl lite både och. Samtidigt som det är en stor upplevelse vill man ju prestera.

Vad har du för personligt mål med OS?

– Att ha så roligt som möjligt och njuta. Men samtidigt att få ”ner” ett bra åk som jag är nöjd med. Att jag får till det.

Känner du igen skidstjärnorna som barn? 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM