”Tycker att jag tillhör en av favoriterna”

LILLEHAMMER. Stina Nilsson tippas ta hem andra raka sprintsegern i Lillehammer. 

Nu berättar hon om favoritskapet, framstegen och självkritiken. 

– Det är nog min största tillgång, likväl min största fiende, säger hon. 

Stina Nilsson vann sprinten i Ruka förra helgen. Samtidigt fick värsta konkurrenten Maiken Caspersen Falla följa finalen från tv:n efter att ha åkt ut redan i prologen. 

Nu lägger norskan hela favoritskapet på Nilsson inför lördagens sprint. 

– Jag har åkt ur de två senaste klassiska prologerna och Stina har vunnit dem så jag tror att det är ett ganska självklart svar på den frågan. Stina såg väldigt stark ut, säger Falla. 

Nilsson sträcker sig så långt att hon tar på sig en del av favoritskapet. 

– Jag tycker väl att jag tillhör en av favoriterna, det kan jag väl ändå ta på mig. Men när det är sprint är det ganska många som kan åka bra och utmana. Jag ser mig som en av favoriterna, men jag ser också fler åkare. 

Är du okej med att målas ut som favorit, eller ser du hellre att någon annan är det? 

– Det är något jag har förtjänat för att jag har åkt bra. Men jag är själv väldigt ödmjuk och vill inte måla upp mig som någon favorit och bara "jag är bättre än dig". Jag tycker att alla som står på startlinjen har lika stor chans att vinna. Eller, riktigt så kanske det inte är. Men man ska aldrig underskatta någon av sina motståndare utan den ska åkas om det först. 

”Ser dem inte själv”

Hon känner att formen från Ruka finns kvar och att sommarens träning har gett resultat. Men vilka framsteg hon har gjort har Nilsson svårt att peka på. 

– Det är väldigt små, små steg. De i min omgivning som inte har träffat mig på en månad kan säga "oj, det där har du blivit mycket bättre på Stina", men jag ser dem kanske inte själv. Sedan är jag väldigt självkritisk också, så skulle jag säga "det här kanske var ganska bra", då skulle jag själv komma tillbaka direkt och bara "nej, du var lika bra förut också". 

Hur påverkar självkritiken dig? 

– Det är nog min största tillgång, likväl min största fiende. Så det gäller att ta det bästa av den egenskapen och försöka vara själv mot sig själv även om det inte alltid går. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.