Svenska krisdraget efter kollapsen

ÖSTERSUND. Hanna Öberg och Mona Brorsson hade medaljläge såväl inför som under jaktstarten.

Men nio bom tillsammans förstörde festen.

– Jag kommer vara uppe på vallen i morgon (läs: måndag) för att hitta lite självförtroende, sa Hanna Öberg efter gårdagens lopp.

När Mona Brorsson körde in i ledning på stadion inför det fjärde och sista skyttet i gårdagens jaktstart blev det knäpptyst på läktarna i Östersund. Såväl Brorsson själv som hemmapubliken visste om att det var guldläge. Men fyra bom på fem skott gjorde att guldet gled henne ur händerna.

Strax därefter kom Hanna Öberg – men även hon hade problem och sköt två bom – att addera till de tre hon redan skjutit tidigare i tävlingen – och medaljchansen gick upp i rök även för Öberg.

”Det som måste filas på”

Efter loppet berättade de båda landslagsåkarna att det sviktande skyttet får konsekvenser.

– Jag kommer väl vara uppe och skjuta här i morgon (läs: i dag) för att hitta lite mer självförtroende. Men jag vet ju att kan skjuta. Det är inga stora saker som går fel i dag, utan det är små marginaler. Det är det som måste filas på inför tisdag.

Är det ett individuellt val?

– Ja, det är det.

Får sällskap

Även Mona Brorsson var inne på att vässa skyttet lite extra.

Kommer du att hänga på Hanna?

– Ja, men det är stor chans att jag gör det. Samtidigt känner jag att det här var inte en fysisk sak. Det var skallen som inte hängde med i dag.

Mer extraträning

Inte heller herrarna – som åkte upp sig i jaktstarten efter den misslyckade sprinten – var helt nöjda med skyttet.

– Det blir några bom för mycket, sa Jesper Nelin.

Nelin och Samuelsson kommer också träna extra på just skyttet – fast på ett annat sätt. Båda berättade för Sportbladet att de skulle använda måndagen, som är en helt tävlingsfri dag, till att torrklicka lite. Det innebär att man skjuter utan laddning.

Ingen krisplan

Sportbladet talade också med skidskyttelandslagets mentala tränare, Göran Kenttä. Han klargjorde att det inte blir någon ändring i arbetet, trots, till och från, ostabilt svenskt skytte i mästerskapet.

– Nej, däremot får varje åkare lära sig av det som hänt och bearbeta det på sitt eget sätt.

Inte heller blir det någon förändring i den skyttetekniska träningen.

– Nej, men jag uppmuntrar tjejerna om de vill träna extra på skyttet, säger Johan Hagström, skyttetränare.

På tisdagen avgörs damernas distanslopp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.