Hingis lägger av - 22 år gammal

SPORTBLADET

Stjärnan: Har man varit världsetta nöjer man sig inte med mindre

Damtennisen är en stjärna fattigare.

Skadorna tvingar Martina Hingis att lägga av - bara 22 år gammal.

Foto: Martina Hingis, här i par med Anna Kournikova, lägger av med tennisen. Den senaste tiden har hon dragits med skador och tappat lusten för tävlandet.

Schweiziskan gav beskedet till den franska sporttidningen l'Equipe på fredagen.

Hon har en längre tid tvingats till flera uppehåll på grund av ständigt återkommande problem med vristerna.

- Jag kan inte se framför mig att jag ska återvända till tävlandet - och jag har inga planer på att återvända, sade Hingis.

- Det är över för mig, men livet går vidare. Jag klarar inte längre att göra det som krävs för att ligga kvar på topp. Jag har varit där tillräckligt länge för att veta exakt vad som krävs. Tennisen har varit en stor och viktig del av mitt liv under lång tid, men ett nytt liv börjar nu.

Två operationer

Hingis har genomgått två operationer under de senaste 16 månaderna och spelat högst sporadiskt.

Fotskadorna tvingade henne att trappa ned träningen.

- Jag spelar inte varje dag, jag har slutat träna eftersom min hälsa inte tillåter det.

Hennes sista match blev förlusten mot ryskan Jelena Dementieva den 10 oktober i tyska Filderstadt.

- I mina två sista matcher var jag helt borta, trött och oförmögen att hålla min serve. I november och december försökte jag spela igen, men så fort jag försökte gå för fullt blev det för tufft...det var omöjligt.

Hingis vann 40 singeltitlar, bland dem fem Grand Slam - Australian Open 1997-1999, US Open 1997 och Wimbledon samma år. Hon nådde även finalen i Franska mästerskapen men föll mot Iva Majoli, Kroatien.

Yngsta världsettan

1997 blev hon den yngsta kvinnliga Grand Slam-vinnaren när hon segrade i Melbourne. Då var hon 16 år och tre månader. Hon var också den yngsta världsettan när hon satte sig på den tronen 1997.

Totalt var Martina Hingis världsetta i 209 veckor.

- Har man varit världsetta i fyra år, nöjer man sig inte med mindre. Jag vill inte att någon ska tycka synd om mig. Jag har ett underbart liv även utan sporten och jag är lycklig.

- Jag har pengar och jag bor i ett land som jag älskar. Vad mer kan jag begära?

Hingis planerar närmast att studera. Hennes mål är att lära sig tala och skriva engelska perfekt och kan tänka sig att arbeta med marknadsföring.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis