Anna Wijk: ”Svårt att se mig spela tills jag är 30”

Foto: PER WIKLUND / BILDBYRÅN

avFilip Durefelt

SPORTBLADET

Anna Wijk, 26, har vunnit allt som går att vinna som innebandyspelare.

Men tar hon bara ett efterlängtat andra SM-guld till så kan karriären snart vara över.

– Jag har svårt att se att jag spelar tills jag är 30, säger Wijk i en lång intervju med Sportbladet.

Hon har blivit utsedd till världens innebandyspelare tre gånger, vunnit fem VM-guld och tagit hem SSL:s poängliga de två senaste åren.

Kanske är därför inte Anna Wijks svar särskilt oväntat när hon får frågan vad som motiverar henne mest för tillfället.

– Det är att ta ett till SM-guld med Mora. Det är mitt största mål just nu.

Det var därför hon skrev på ett nytt tvåårskontrakt med Kais Mora i våras. Trots att hennes pojkvän spelar hockey i Huddinge och studerar i Stockholm.

– Det var ett jobbigt och svårt beslut. Jag funderade på att flytta till Stockholm och var ganska inställd på det ett tag. Men mitt hjärta känner för mycket för Mora så jag vill avsluta min karriär här, säger Wijk som nu gör sin åttonde säsong med klubben.

Seriefinal på söndag

Vi återkommer till det där med ett avsluta karriären. För just nu är Anna Wijk och Kais Mora mitt uppe i SSL-säsongen.

På söndag väntar seriefinal mot ettan Pixbo och därefter är slutspelet bara en dryg månad bort. Läge att sätta sig i respekt alltså.

– Klart vi vill göra det. Men framför allt vill vi känna att vi gör en bra prestation och är på rätt väg. Slutspelet närmar sig så den egna känslan och lagets prestation är det som behöver sitta.

Hur går det mot Pixbo?

– Det blir alltid tuffa och tajta matcher mot dem, men jag tror vi vinner.

Efter att ha studerat på distans under fyra år tog Anna Wijk i juni lärarexamen för grundlärarprogrammet F-3. Det är därför en ny vardag som hon har behövt vänja sig vid den här säsongen.

– Jag jobbar 75 procent vilket oftast innebär dagar från 8 till 14. Det har absolut varit en omställning från att ha pluggat distans hemma tidigare. Då kunde jag lägga upp dagen som jag ville. Lite beroende på hur dagen ser ut numera så tränar jag antingen direkt efter jobbet eller så åker jag tidigare till träningen för ett gym- eller intervallpass. Jag försöker alltid få in något extrapass trots att jag jobbar.

”De tycker det är coolt”

Anna Wijk har just nu ansvaret för en årskurs 3-klass i Mora. Barn som självklart tycker det är coolt att ha världens bästa innebandyspelare som lärare.

– Jag får höra det var och varannan dag. De tycker det är roligt och har nog lite extra respekt för mig. Det är kul.

Spelar du någon utebandy med dem på rasterna?

– Nej, det blir inte så ofta. När man är rastvakt så måste man ha koll på hela skolgården. Men de spelar mycket på rasterna.

Lägger du in lite goda ord för innebandyn?

– Ja, absolut. Det känns som de gillar det.

Hur ser du på att du inte kan leva på innebandyn?

– Det är som det är på något vis och något man är vad vid som innebandyspelare. Men det är klart man hellre skulle vilja kunna fokusera heltid på innebandy. Det tror jag hade utvecklat sporten ännu mer.

Vad tjänar du på innebandyn?

– Jag tjänar lite pengar men det är inget som jag kan lägga på hög.

Även om VM-guld och andra titlar lagts på just hög så har SM-gulden inte tagits lika frekvent. På sex SM-finaler (fem med Mora och en med Iksu) har det bara blivit ett guld, 2015.

Knäckt efter finalförlusten

Efter finalförlusten mot Iksu förra våren var det en tårögd Wijk som intervjuades i SVT.

– Just där och då är det bara tomt och bittert, men så småningom kommer revanschlustan fram. Vi har samma mål i år igen. Guld.

Vad talar för er i år?

– Vi har en riktigt bra spets med rutinerade spelare samtidigt som de yngre tar för sig på riktigt och visar att de håller i SSL. Den bredden som vi har skapat talar för oss.

När frågorna om framtiden ställs till Anna Wijk är det tydligt att hon inte ser sig som en innebandyspelare på hög nivå i alltför många år till.

– Jag tar en säsong i taget så får vi se vad som händer.

Har du lagt av när du är 30 år?

– Jag har svårt att se att jag spelar tills jag är 30.

Vad beror det på?

– Det är väl just det att det tar mycket tid. Jag älskar innebandy och det är en stor del av mitt liv, men det finns mycket utanför också. Min pojkvän bor i Stockholm och vi spenderar alldeles för mycket tid ifrån varandra. Och jag har spelat på en hög nivå i många år och vill prioritera andra saker i livet så småningom.

Om vi hoppar fram ett år. Säg att du vinner SM-guld med Kais Mora 2019 under ditt sista kontrakterade år. Blir det du sista du gör på innebandyplanen?

– Det är svårt att säga men så kan det vara. Jag är inte purung längre.

Svenska mästare på 2010-talet – damer 00:32
ARTIKELN HANDLAR OM