Mot guld - med bara sex fingrar

SPORTBLADET

Södertäljes basketstjärna: Handikappet tänker jag inte ens på

1 av 2 | Foto: HENRY LUNDHOLM
saknar fyra fingrar Adam Alexander är en av Södertälje Kings bästa spelare - trots att han på vänsterhanden förutom tummen bara har stumpar i stället för fingrar.

Södertäljes framgångsrecept i basketslutspelet är fyra stora stjärnor.

Och en liten - Adam Alexander.

Med sina 174 cm är han slutspelets kortaste spelare. Dessutom har han bara sex fingrar.

- Att jag är kort kompenserar jag med att vara snabb. Handikappet tänker jag inte ens på, säger han.

Adam Alexander skiljer sig markant från de flesta andra basketspelare. Hans vänstra hand har bara ett finger, tummen. Resten är små stumpar.

- Man tänker inte ens på att han saknar de där fingrarna. Han har spelat så otroligt bra och moget, man märker inte att han skulle ha något handikapp. Han borde få ett eget pris, för det han gör är en våldsam prestation, säger lagkaptenen och landslagsguarden Peter Theisz.

En joker i slutspelet

Coachen Per Stümer håller med.

- Det är klart att vi vet om hur Adams vänsterhand ser ut, men det upplever ingen i laget som hämmande. I slutspelet har han fått en väldigt viktig roll och det har han klarat på ett imponerande sätt. Han är vår joker, säger han.

Adam Alexander föddes med sitt handikapp och har aldrig fått någon förklaring på varför handen blev som den blev. Han ägnar det heller inte mycket tanke.

- Nej, jag är trött på att alla tjatar om min hand. Jag vill inte bli bedömd utifrån den, utan som en basketspelare som alla andra. Jag tänker inte på handikappet, det verkar mest vara andra som gör, säger han.

Vill ha revansch på kompisarna

I kväll spelas den andra semifinalen mot 08 Stockholm i Södertälje. Det är extra inspirerande för Adam. Han har fått sin basketfostran hos 08:orna och fanns med i truppen som vann SM-guld i våras.

Nu vill han inget hellre än att få revansch mot sin gamla klubb.

- Efter förra säsongen hade jag inget kontrakt och 08:orna hörde inte av sig. Så jag skrev på för Södertälje. Jag ville ha speltid. Jag gjorde rätt val. Nu vill jag bara att vi ska vinna, säger han.

Thomas Arnroth

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket