Plötsligt fungerade allt för Malmö

SPORTBLADET

Skåpade ut Södertälje med 6-1

MALMÖ

Södertälje var rena rama rundningsmärket för Malmö som hux flux blivit ett virtuost lag med massor av glädje och spelidéer.

Allt sådant saknade SSK som åkte på en ordentlig utskåpning och förlorade med 1-6 (1-1, 0-2, 0-3) i Malmö.

För publiken var det härlig ishockeyunderhållning, dragningar, fräcka passningar, ja allt som saknats under 48 omgångar fanns plötsligt där.

- Vad har de hållit på med hela säsongen, Malmö. De spelade fruktansvärt bra, rena cirkusnummerna. Vi hjälpte till lite men det är inte hela sanningen. Malmö borde tillhöra de tre topplagen i elitserien, sade Södertäljes tränare Timo Lahtinen.

Borta var nervositeten

MIF-spelarna hade stuvat undan all nervositet. Nu när kontraktet blev klart i torsdags.

För Södertälje handlade det om chansen att ta en slutspelsplats om Leksand förlorade mot Färjestad.

- Det var ingen normal hockeymatch. Inga tacklingar, bara lite knuffar och sånt, det såg mer ut som en korpmatch, inflikade MIF-tränaren Pär Bäckman.

SSK tog ledningen med 1-0. Sedan var det godnatt.

- Ja, det här är svårt att förklara, det är väl nerverna. Men vi ska inte anlita psykolog, vi hinner inte gräva så djupt fram till tisdag. Klart man är bekymrad,sa Lahtinen.

Då spelar Södertälje mot Leksand hemma i Scaniarinken. Då avgöres vilket av de båda lagen som kan plussa på ekonomin i SM-slutspel.

SSK har i bagaget två tunga förluster, 1-8 mot HV 71 i torsdags och nu 1-6 mot MIF. Det tyder mer på att det är slutspelat för säsongen.

- Nu är det bara att plocka fram krigsyxan och kämpa. Och vi måste klara att vända spelet tusen gånger snabbare än i dag, sade Timo Lahtinen.

I början av 1990-talet tränade han Malmö till SM-guld 1992 och 1994.

Mif-tränarnas kontrakt går ut

"Det var på den tiden när det regnade guld över Malmö" skojade speakern när Lahtinen presenterades på storbildskärmen.

Men då var Malmö ett lag med profiler, ett stjärnspäckat gäng. Alla lag i elitserien var för övrigt klart vassare då. Det var kvalitet och glans över matcherna.

På tisdag är säsongen över när MIF Redhawks avslutar hemma mot Luleå.

Då är också två år i Malmö till ända för tränarduon Pär Bäckman och Gunnar Johansson. Deras kontrakt går ut och det blir inte mer.

Bo Harmby/TT