Det är fel på testerna

SPORTBLADET

Finsk pamp till attack: De är för slumpmässiga

VAL DI FIEMME

I söndags testades finskan Kaisa Varis, 27, och då var hon klart under gränsvärdet i hemoglobintestet.

I måndags var hon klart över.

Ett mysterium som finske skidförbundets ordförande Seppo Rehunen att gå i taket:

– Det är fel på testerna, säger han.

Foto: Seppo Rehunen, ordförande i det finska skidförbundet, har en bestämd åsikt om hur testerna av hemoglobinvärdena genomförs. Dom är för slumpmässiga för att tas på allvar , säger han.

VM i finska Lahtis – då Jari Isometsä, Mika Myllylä, Janne Immonen, Harri Kirvesniemi, Milla Jauho och Virpi Kuitunen fälldes för dopning – blev en skandal som skakade hela skidvärlden.

Nu är Finland inblandad i en ny uppmärksammad händelse.

I söndags testades stjärnan Kaisa Varis i Val di Fiemme och då hade hon 15,5 gram hemoglobin per liter blod. I måndags – dagen före masstarten – åkte hon på en ny test och den här gången hade värdet oförklarligt stigit till 16,4 – 0,4 gram hemoglobin per liter blod över gränsvärdet, vilket automatiskt innebär tävlingsförbud i fem dagar.

– Jag blev naturligtvis chockad. Hur kan två tester, inom loppet 15 timmar, visa så olika resultat?, säger Kaisa Varis.

Förhöjda blodvärden behöver inte innebära dopning. Det kan även finns andra, naturliga förklaringar. Kaisa Varis tror att det faktum att hon inför VM i Val di Fiemme utnyttjat ett höghöjdstält hemma i Jyväskylä kan var orsaken till den mycket märkliga variationen i testvärdena som uppmätts i Val di Fiemme.

Saknade mätutrustning

Under en veckas tid innan avresan till Val di Fiemme använde hon ett höghöjdstält hemma i Jyväskylä.

– Det fanns ingen mätutrustning, som visade på vilken höjd jag låg på, så det kanske blev för högt och det är den enda logiska förklaringen jag har till att värdet kan variera så mycket, säger Kaisa Varis.

Finska skidförbundets nyvalde ordförande Seppo Rehunen – läkare till yrket – anser att det är internationella skidförbundets (Fis) fel att Kaisa Varis hamnat i den här situationen.

– Jag anser att gränsvärdena ska tas bort helt. Variationerna är för stora för att testerna ska vara tillförlitliga. Räcker det inte med att man klarar ett riktigt dopningstest? Det tycker jag i alla fall, säger Seppo Rehunen.

Även en vitryska stoppades

Under VM i Lahtis klagade ni också på att gränsvärdena i hemoglobintestet var för lågt satta, varför är det bara ni finländare som klagar?

– Jag vet inte vad andra länder tycker.

Vem är ansvarig för att Kaisa Varis har för höga värden?

– Ingen, eftersom vi inte tycker att testerna ska genomföras överhuvudtaget. Dom är för slumpmässiga för att tas på allvar.

Kaisa Varis var inte den enda skidåkaren som inte fick ställa upp i gårdagens masstart. Även vitryskan Svetlana Nagejkina fick startförbud på grund av för höga blodvärden.

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM