Skidstjärnan hyllar norska publiken och norska rivalen

avPetra Thorén

Publicerad:
Foto: Andreas Hillergren/TT NYHETSBYRÅN

På väg till Drammen för nästa uppgörelse i sprintcupen.

Då hyllar Stina Nilsson den norska publiken – och sin norska konkurrent Maiken Caspersen Falla.

– Utan henne kanske jag inte hade tagit några av de stegen som jag har tagit, säger skidstjärnan.

Den intensiva vardagen fortsätter för Stina Nilsson. Efter andraplatsen i Lahtis i helgen, satte hon sig under tisdag eftermiddag i en bil på väg till Drammen i Norge.

Under onsdagen väntar den klassiska världscupssprinten i stadsmiljö.

Stina Nilsson vann loppet i fjol och återvänder med sköna känslor.

– Jag har alltid gillat Drammen. Det är fina tävlingar, en folkfest och jag har bra stöd där. Det är bara positiva minnen, säger hon.

Så du får bra stöd även om du är den största rivalen till Norges sprintstjärna Maiken Caspersen Falla..?

– Ja, men det är väl för att det ligger så nära gränsen. Norrmännen hejar på de svenska åkarna lika mycket som på norrmännen. De kanske håller lite extra på Maiken, men jag tror att de uppskattar att det finns en kamp. Det blir ett intresse för sporten, hade det varit någon som vinner varje tävling utan kamp hade det varit en annan sak. Nu finns det ingen given segrare.

Precis som i fjol pågår kampen om sprintcupen inför tävlingen i Drammen.

Tvåa efter Falla

Maiken Caspersen Falla leder efter segern i Lahtis med 443 poäng, Stina Nilsson är tvåa med 415 poäng.

Det finns 150 poäng att köra om, 100 i Drammen och 50 när sprinten i Falun avgörs den 16 mars under världscupens avslutning.

Ser man till vinterns resultat har Stina Nilsson en fördel: hon har vunnit tre klassiska sprintlopp, den norska konkurrenten ett.

Samtidigt har Maiken Caspersen Falla allt i egna händer.

– Oavsett cup så har den som leder en fördel. Det är inte jag som är favorit, det är hon som är det, säger Stina Nilsson som vann OS-guld i klassisk sprint.

Hur ser du på cupen, ger läget även dig en extra utmaning?

– Jag vet att den finns, att den lever och att det är tajt och spännande. Men när jag ska köra funkar det inte att räkna poäng utan jag ska bara försöka göra ett så bra lopp som jag kan. Jag ska göra det som jag brukar, så ser vi vad det ger för poäng.

Hur ser du på Maiken som rival och konkurrent?

– Hon är en värdig motståndare, hon har tvingat mig till utveckling. Jag har försökt att träna för att matcha henne, hon har nog utvecklats också. Utan henne kanske jag inte hade tagit några av de stegen som jag har tagit. Hon är en väldigt kompetent skidåkare.

Förra året avgjorde Stina Nilsson tävlingen i Drammen med ett ryck före upploppet. Hon hade de extremt bra skidor och fin form.

Vad som blir taktiken får material och kropp avgöra i morgon.

”Jättekul”

Det har varit en hektisk tid efter OS utan mycket vila. Men guldmedaljören Stina Nilsson har fortsatte mycket energi.

– Det är en period med väldigt mycket resande hit och dit, jag trodde inför att det skulle vara belastande att inte landa men känner att det är jättekul i tillvaron nu, säger Stina Nilsson.

Efter tävlingarna i Lahtis har Stina Nilsson hunnit besöka barndomshemmet i Malung. Det blev värdefulla timmar.

– Det var sju månader sedan senast, så det var uppfriskande. Det var en kort visit så jag har bara varit med familjen, mina syskon hade jag inte träffat sedan före OS så det var välkommet, säger Stina Nilsson.

Publicerad: