Kläbos miljonregn – långt efter alpina

SPORTBLADET

Johannes Hösflot Kläbo, 21, blev yngst någonsin att vinna den totala världscupen.

Det har gett klirr i kassan.

Enligt VG har norrmannen håvat in drygt 1,4 miljoner kronor i prispengar.

Johannes Hösflot Kläbo, 21, har dominerat längdspåren i vinter.

Norrmannen tog tre OS-guld i Sydkorea och har varit på en egen nivå även i världscupen, där han på söndagen säkrade totalsegern som yngste åkare någonsin.

Innan dess hade han också kört hem sprintcupen.

– Det ska bli skönt att komma hem och njuta lite av det som har varit under säsongen, det ser jag fram emot, sa Kläbo till Sportbladet i fredags.

”Unnar mig väl det”

Och framgångarna har även gett klirr i kassan.

Enligt norska VG har Kläbo tjänat drygt 1,4 miljoner kronor i prispengar från Internationella skidförbundet (FIS). Det gör 21-åringen till den bäst betalde längdåkaren, oavsett kön och sponsorintäkter exkluderat, under året.

Därefter kommer Heidi Weng, 26, vinnare av både totalcupen och distanscupen på damsidan, med drygt 1,2 miljoner kronor.

1 av 2 | Foto: Uld Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men upp till alpinstjärnorna är det en bit.

Norske totaltvåan Henrik Kristoffersen, 23, har enligt VG tjänat mer än dubbelt så mycket som Kläbo, nära tre miljoner kronor. Samtidigt har amerikanska storstjärnan och totalvinnaren Mikaela Shiffrin, 23, kammat hem omkring sex miljoner bara i prispengar, lite mer än totalvinnaren på herrsidan, Marcel Hirscher, som tjänade cirka 5,8 miljoner.

I helgen fick Kläbo frågan vad han skulle göra för vinstpengarna.

– Det är en bra fråga. Jag har inte gjort så mycket speciellt. Planen är att jag ska på semester, det blir väl det jag unnar mig när säsongen är över, sa norrmannen till Sportbladet.

Lyxsemester?

– Vad betyder det? Luksus ferie? Jaha, det var väl inte så enkelt att förstå? (Skratt). Nej, det blir ingen lyxsemester. Det blir en vanlig semester, det ska bli skönt att få lite sol på kroppen.