Friidrott

Duplantis besked: Tackar nej till proffspengarna

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

Armand ”Mondo” Duplantis är en av världens absolut mest lovande friidrottare och sponsorer och tävlingsdirektörer står i kö för att signa upp honom för stora pengar.

Men trots det väljer 18-åringen att avstå pengarna och proffslivet för att börja på Louisiana State University nästa höst.

– Jag måste ha någon typ av utbildning, säger han till Sportbladet.

Stavsupertalangen ”Mondo” Duplantis är tillbaka i high school igen efter ett välkommet glamour-avbrott i grundträning och studier. Först var det svenska Friidrottsgalan och sedan direkt till Monaco för det något mer flärdfulla varianten arrangerad av IAAF.

– Ja nu är det slut, jag har inga fler smokings, skrattar han.

Priser till årets nykomling i friidrottsvärlden gick till norrmannen Karsten Warholm efter dennes guld på VM.

– Men jag fick med mig hem tre världsrekordplaketter så det var kul, säger Duplantis som annars är mitt upp i träningen för att försöka höja det där juniorvärldsrekordet ytterligare.

– Träningen är hård nu, både mer volym och mer intensitet, men jag känner mig både starkare och snabbare. Det borde bli ett bra år, jag hoppas kunna sätta fler personliga rekord, säger 5,90-hopparen.

”Lättare att ta sig upp på pallen”

Målet är att tävla på både inomhus-VM i Birmingham och EM i Berlin till sommaren.

– Det är mina stora mål i år. Det är mycket lättare att planera nu när man vet på förhand att man kommer kunna vara med. Lättare att prestera och ta sig upp på pallen.

Annars har det mesta i Duplantis liv handlat om valet mellan att bli proffs eller fortsätta i det amerikanska college-idrottssystemet.

Tidigare i november gjorde han klart att han följer i både pappas och baseball-brorsan, Antoines fotspår och kritar på för Louisiana State University.

Ett besked som fick skolan att jubla och sätta upp stora reklam-billboards med budskapet: ”Världsrekordhållaren klar för LSU”.

– Det var coolt, jag hade ingen aning om det. Men det var verkligen coolt.

”Behöver inte pengarna”

Var det ett svårt beslut att ta?

– Inte vilket universitet jag skulle välja, men om jag skulle bli proffs eller fortsätta studera. Nu har jag bestämt mig att jag i alla fall ska gå ett eller två år på LSU så får vi se hur det fungerar. Jag måste ha någon typ av utbildning, säger han.

Exakt vilken inriktning det blir han ”Mondo” inte valt men det blir något inom ”business”.

Hur svårt var det att säga nej till pengarna, du skulle kunna tjäna stora pengar på skokontrakt och prispengar?

– Jag tyckte det var de bästa beslutet just nu. Jag är ung och behöver inte pengarna på det viset.

ANNONS EXTERN LÄNK

SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Experten rankar: Sveriges 10 största talanger i friidrott

ÄMNEN I ARTIKELN

Friidrott

Armand Duplantis