Därför portas han från OS på livstid

Beviset: Skrapmärken på provflaskor

Alexander Legkov, 34, är portad från OS på livstid.

Nu offentliggör IOK domen.

Där framgår att skrapmärken på stjärnans provflaskor anses vara bevis nog för att han varit involverad i fusket.

Den 1 november meddelade IOK (Internationella olympiska kommittén) att den ryske längdstjärnan Alexander Legkov portas från OS på livstid och fråntas sina medaljer från Sotji-OS 2014, där han tog guld i femmilen och silver i stafetten.

Domen kom trots att Legkov aldrig lämnat något positivt dopningsprov.

Han är i nuläget dessutom fri att tävla i vanliga världscupstävlingar eftersom Fis (internationella skidförbundet) inte stängt av honom. Fis har sagt att de ska ta ett beslut så fort de fått tillgång till IOK:s beslutsunderlag.

Det kommer nu.

I ett pressutskick meddelar IOK:

1) Att de stänger av ytterligare fem ryska idrottare från framtida OS. Det handlar om skidskyttarna Sergej Chudinov, Yana Romanova och Olga Vilukhina, där de två sistnämnda var med och tog OS-silver i damstafetten i Sotji, samt bobåkarna Dimitrij Trunenkov och Aleksej Negodalio, som tog OS-guld.

2) Att de nu offentliggör beslutsunderlaget till Alexander Legkovs avstängning.

Skrapmärken på röret

Där framkommer – återigen – att stjärnans provflaskor ska ha öppnats flera gånger.

”Enligt informationen i den rapport som tagits fram gällande Legkov, framgår att ett av hans tester (B-provet med koden 2890803) tycks ha öppnats flertalet gånger (repor och andra märken, vilket indikerar manipulerande)”, skriver IOK.

I sitt beslut refererar IOK ofta till visselblåsaren Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det ryska antidopningslaboratoriet i Moskva.

Förra vintern kom Expressen över mejlväxlingar som påstods bevisa att ryssarna de facto fifflat med sina dopningstester i samband med Sotji-OS. Bland annat ska nyss nämnde Rodtjenkov i ett av mejlen ha informerats om att Alexander Legkov var en av åkarna vars dopningsprov skulle manipuleras.

Han svarade då:

”De räddade den korkade geten Legkov.”

”Tillräckligt konkoret”

Att Alexander Legkovs provflaskor ska ha öppnats flera gånger har varit känt i över ett år och låg till grund för Fis (internationella skidförbundets) tidigare avstängning som hävdes från och med 1 november efter att ärendet varit uppe i Cas (idrottens skiljedomstol).

IOK väljer alltså en hårdare linje.

De anser att det faktum att hans provflaskor har öppnats flertalet gånger bevisar att han varit delaktig i det systematiska fusket.

”Två provrör från den nämnda åkaren har haft skrapmärken som indikerar att de öppnats flera gånger. Det är tillräckligt konkret för att bekräfta att åkaren varit involverad i operationen”, skriver IOK i sitt beslut.

Frågan är vad det här får för konsekvens för Legkovs fortsatta tävlande i vanliga världscupen? Fis kommer att ge ett besked om detta så fort de gått igenom IOK:s beslutsunderlag.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.