Upplagt för skrällseger

Av: Martin Ohlsson, Patrik Lagerkvist

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Torgny Mogren – i dag.

Med en krasslig storfavorit är det är ett ovisst Vasalopp som står för dörren på söndag. I alla fall om man får tro expertisen.

–Det är väldigt svårtippat, säger skidlegenden Torgny Mogren.

Undantaget 2004 då norrmannen Anders Aukland drog det längsta strået har titeln i

Vasaloppet de sex senaste åren abonnerats av antingen Oscar Svärd (3 segrar) eller Daniel Thynell (2 segrar). Av dessa båda herrar tror Torgny Mogren i år framför allt på Thynell.

”Verkar väldigt glad”

–Han verkar väldigt laddad. Han har varit sjuk innan i vinter men kommit mer och mer på slutet.

Om allt är på topp med Grycksbosonen Daniel Thynell ser det väsentligt dystrare ut för loppets fjolårsvinnare.

–Jag vaknade upp i morse (fredag) med svullna halsmandlar så det känns som det är fifty fifty om jag ens startar, säger en dämpad Oskar Svärd.

Med en sjuk Svärd blir det med största sannolikhet Thynell som får försvara de svenska färgerna. Hot utifrån finns det nämligen gott om, i synnerhet från grannen i väst.

–Bröderna Aukland blir farliga. Båda är väldigt vassa och har stor rutin från långlopp, säger Torgny Mogren.

Elin Ek superfavorit

På damsidan tror Mogren att det mycket väl kan bli en repris från förra året då Elin Ek vann. Hemmaåkaren själv tror dock att hon kommer att bjudas på ordentligt motstånd från ett visst håll.

– Jenny Hansson blir klart tuffast att slå, hon var bra redan i fjol och har blivit starkare i år. Men jag har hemma-plan och hela Mora är ute och hejar på mig, säger Elin Ek.

Ser du några tänkbara outsiders i startfältet?

–Blir det snabbt före kan kanske tjecken Stanislav Rezac hålla hela vägen och överraska i herrklassen, säger Torgny Mogren.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN