”KAMP PÅ LIV OCH DÖD”

Publicerad:
Uppdaterad:

Ödesmatch direkt för Sverige: ”Klart att vi måste vinna”

Mycket på spel Lagkapten Kim Andersson och hans Sverige måste stoppa Islands luriga skytte och spelfördelaren Olafur Stefansson om EM-slutspelet ska sluta lyckligt.
Foto: BILDBYRÅN
Mycket på spel Lagkapten Kim Andersson och hans Sverige måste stoppa Islands luriga skytte och spelfördelaren Olafur Stefansson om EM-slutspelet ska sluta lyckligt.

TRONDHEIM. Sverige–Island innebär flera matcher i ödesmatchen mellan klubbkompisar.

Och en kamp på liv och död.

– Det går inte att sitta och fika med dem och sen gå ut och knäcka näsbenet på dem tre timmar senare, säger försvarsgiganten Magnus Jernemyr.

Foto: Foto: Bildbyrån
Försvarsjätten Jernemyr tänker inte ta en fika med islänningarna.

Sverige–Island i EM-premiären i kväll.

Ingen kan säga det tydligare hur mycket matchen gäller än Johan Petersson:

– Det är allt på en gång. Det är klart att vi måste vinna mot Island för att över huvud taget ha något att säga till om i EM. Så är det bara.

Island är som Island alltid är: stora, starka tuffingar som aldrig ger upp.

Men den här gången ska man inte få kriga ner blågult som i VM-kvalet 2006.

Lovar tuffare spel

Det glöder av revansch i svenskarnas ögon.

– Vi ska vara tuffare den här gången, säger lagkaptenen Kim Andersson.

– Det blir ett krig i 60 minuter, säger assisterande förbundskaptenen Ola Lindgren.

– Det blir en kamp på liv och död, säger förbundskaptenen Ingemar Linnéll.

Och i det svenska laget finns det kanske ingen större kämpe än Magnus ”Orsa” Jernemyr, försvarsgiganten som ser ut som och spelar som en islänning.

I mittförsvaret kommer han att ställas öga mot öga med sin lagkompis i danska GOG – playmakern Snorri Steinn Gudjonsson.

– Han är väldigt kvick men inte så lång. Därför skjuter han mycket ”smuggelskott” – mellan försvararna och runt höften. Det gäller att slå på armen och ha kroppen emellan, säger Jernemyr.

Till vänster om sig i försvaret har han Jonas Källman, som också kommer att få en nyckelroll då han ställs mot Olafur Stefansson – Islands största stjärna genom tiderna, en av världens bästa högernior under hela 2000-talet och lagkamrat med Källman i spanska Ciudad Real (handbollens ”Chelsea”).

Men Källman vet hur han ska stoppas.

– Jag vet ungefär när han skjuter sina skott, sina underarmsskott och när han söker linjen. Det gäller att ligga tätt på honom.

”Skulle helst nita dem”

Samtliga lag i grupp D bor på Hotel Britannica i Trondheim.

Men tro inte att Jernemyr och Källman tar en fika med sina klubbkamrater.

– Nej, inte med tanke på den rollen jag har. Jag ska ju helst nita dem. Det går inte att sitta där och fika med dem på förmiddagen och sen gå ut och knäcka näsbenet på dem tre timmar senare. Då är det bättre att ta fikan efteråt och be om ursäkt i stället, flinar Jernemyr.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN