Hon spräckte magen på sargen

avPatrik Lagerkvist

Backtalangen om sin otäcka skada: Rann ut vätska från tarmen

1 av 3 | Foto: FOTO: Jörgen Wallinder/INNEBANDYMAGAZINET
Otursförföljd Täbys Emma Rothoff har åkt på två skador under elitseriesäsongen och endast spelat ett par minuter.

Emma Rothoffs debutsäsong i innebandyns elitserie avbröts innan den hade börjat.

Sedan slutade den, innan den hade kommit igång.

Nu väntar hon besked på hur länge hon blir borta.

– Först kändes det fånigt att ligga kvar, alla ramlar ju på sargen ibland. Jag hade svårt att andas men det gjorde inte så ont och tänkte att jag borde kunna stå upp. Men efter några minuter började det krampa i magen, säger Rothoff.

Olyckan inträffade i slutet av den sista träningen före elitseriepremiären borta mot gotländska Endre. Rothoff hade inte så hög fart och var oattackerad, men när hon stötte till sargen delade den sig. Hon föll och landade med magen på sarghörnet. Först verkade det inte vara någon större fara med med den talangfulla backen. Tränarna skojade om att det skulle bli ett fint blåmärke, men krampen blev snart värre och en kompis körde henne till Danderyds sjukhus.

Där trodde läkarna först på en vanlig muskelblödning men Rothoff mådde så dåligt att hon fick ligga kvar över natten. Hon fick morfin mot värken men dagen efter hjälpte inte ens det.

Hål på tjocktarmen

– Jag röntgades och läkarna hittade ett hål på tjocktarmen, vätska hade runnit ut i magen.

Ärret från operationen blev 20 centimeter långt och hålls ihop av 24 häftklamrar.

– Det känns som att det ligger en daggmask på magen, en liten utbuktning men det är inte så farligt, säger Rothoff.

Hon berättar att varje litet steg på vägen mot en comeback gav henne energi.

– Först var jag bara glad över att allt gått bra. Jag uppskattade allt litet, att kunna cykla och jogga var underbart och gav mig motivation.

Stukade knät

Den 20 december var det äntligen dags för Rothoffs entré i elitserien, även denna gång stod Endre för motståndet. Debuten blev dock kortvarig.

– Efter tolv minuter stukade jag knät. Det visade sig vara en ruptur av främre korsbandet. Jag ska få besked om hur länge jag blir borta den 22 februari, men det blir inget mer spel för mig i år, säger Rothoff.

Täby ligger just nu tia i elitserien med god marginal ner till nedflyttningsstrecket. Nästa år är en talangfull otursgumma tillbaka i laget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Innebandy