”Jag var jättenervös vid samlingen”

avTobias Österberg

37-åringen var nervös inför debuten.

Sex fotbollsmästerskap, VM-brons 1994, vinst i Champions League med Barcelona, skyttekung i Europa.

Med mera.

Och nu har 37-årige Henrik Larsson debuterat i den svenska superligan i innebandy.

Det är nitton år sedan han spelade innebandy på den nivån. Det var med klubben Viskan och han gjorde då sex mål. Sedan tog fotbollen över. Resten är historia.

Ändå, trots sin långa erfarenhet, var Henrik Larsson nervös inför debuten.

– Jag var jättenervös vid samlingen. Men det är ett tecken på att man bryr sig och vill. Precis som i fotboll, sade Henrik Larsson.

I onsdags spelade han landskamp när Sverige mötte Holland och med tanke på hans fortsatta fotbollskarriär har det väckts farhågor om skaderisken. Men det slår Larsson ifrån sig.

– Skador, ja, det kan jag få genom att ramla på gatan. Jag har spelat professionell fotboll i 15 år, är hyfsat tränad och vet vad jag gör. Jag tycker om att lira innebandy, men det skulle bli svårt att kombinera med en försäsong i fotboll. Men då får man hitta en lösning med den klubb som är aktuell, och den optimala är Helsingborgs IF.

Debuten dröjde

Henrik Larsson är en av Sveriges mest kända idrottsmän genom tiderna. Det hade en viss påverkan på spelarna i Jönköpings lag.

Söndagen i Idrottens hus i Helsingborg var sig inte lik. Fullsatt i hallen, två tusen på läktarna och hälften hade kommit för Henrik Larssons skull.

Hans entré på planen dröjde. Men när den andra perioden började, och FC Helsingborg låg under med 1–4, kom han in.

– Vi fick order att sätta press på dem. Min uppgift är att bidra med det fysiska, stressa motståndarna. Och det är precis som i fotboll, antingen får du bollen, eller så skapar du ytor för de andra.

Totalt gjorde han sju byten och spelade sex minuter. Och skapade energi i laget, manade på lagkamraterna.

– Jag är mycket nöjd med det, trodde inte jag skulle få spela så mycket. Och är inte särskilt trött, sade Larsson som var nära att göra mål när det stod 4–6.

Seger i förlängning

FC Helsingborg vann till slut efter förlängning, 7–6, över Jönköping. Och då låg 37-åringen i högen av glada spelare på golvet i hallen.

– Det här var kanonkul, fantastiskt roligt. Glädjen när ens lag gör mål är precis som i fotboll. Det är ingen skillnad.

Tränaren Mikael Karlberg talade om Henrik Larsson som en rollspelare:

– Vi använder honom i vissa scenarier. När det gäller fart är han snabbast i laget, när det gäller snurrfinter är han sämst. Henke bidrog till att vi kunde vända och vinna matchen. Han är mycket bättre än vad alla experter tror. Det finns en potential hos honom trots att han är 37 år, sade Karlberg.

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll