Bergman fyra i sprinten

Publicerad:
Uppdaterad:

Skidskyttesprinten över tio kilometer i österrikiska Hochfilzen slutade precis utanför pallen för Carl-Johan Bergman. En bom i stående skyttet förstörde pallplatschansen, men han var bara 14 sekunder från andraplatsen.

Carl Johan Bergman.
Foto: scanpix
Carl Johan Bergman.

Vann loppet gjorde norrmannen Lars Berger före landsmannen Alexander Os. Dimitrij Jarosjenko, Ryssland, blev trea. Näst bäste svensk var Björn Ferry på en tolfte plats med en bom i liggande skyttet. Bergman samt även Jörgen Brink på 71:a plats hade några av de bästa åktiderna för dagen. Förbundskapten Staffan Eklund var mycket nöjd med dagen.

– Jag är jättenöjd, nu har vi en ny där uppe. En bom kan man alltid förlåta. Jag tycker att både Carl-Johan och Björn gör helgjutna insatser i dag, säger Eklund.

Svårt väder

Förbundskaptenen berättar att lördagens världscuptävling skapade en utmaning för vallateamet.

– Björn är normalt något vassare i skidåkningen än Carl-Johan men jag vill inte skylla något på vallateamet, föret och vädret gjorde det svårt att få till perfekt material.

Mattias Nilsson slutade på 49:e plats, Magnus Jonsson på 75:e och David Ekholm på 81:a. Det var främst det stående skyttet som vållade de svenska skidskyttarna problem – 12 av 14 bomskott kom i det liggande skyttet. Staffan Eklund vill dock inte säga att han är orolig.

– Man måste kämpa mer i stående än i liggande och här i Hochfilzen säger åkarna att det är extra svårt. På väg in till vallen är det först en utförsbacke där man måste spänna sig och sedan en uppförsbacke. Tar man i minsta lilla för mycket börjar benen darra och bössan går som en elvisp. Men det är mitt jobb att tro på åkarna.

Nytt stafettlag

Inför söndagens stafett måste dock Eklund och övriga ledare tänka till lite kring hur laget ska formeras. Bergman och Ferry är givna men gällande övriga två ska man ta sig en funderare på lördagskvällen. I förra veckans stafett i Hochfilzen åkte Mattias Nilsson och Jörgen Brink i det svenska laget som slutade på sjätte plats.

TT

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN