Sportbladet

”De borde gå ut och markera”

Av: 

Tobias Österberg

SPORTBLADET

Simstjärnor vill att IOK agerar

Eindhoven (TT:s utsände) Trycket mot Internationella olympiska kommittén hårdnar från idrottare och andra efter de senaste dagarnas oro i Tibet. Nu vill också de svenska simstjärnorna Lars Frölander och Josefin Lillhage att IOK går ut och markerar mot Kina.

Frölander.

– Är det någon som borde göra det så är det IOK, säger Frölander.

Den senaste tidens protester i Tibet, som Kina har slagit tillbaka med kraft, har återigen fått diskussioner om en OS-bojkott att ta fart. Flera länders olympiska kommittéer, däribland Sveriges, viftar dock undan krav på en bojkott och menar att det är en politisk fråga.

Många har också reagerat på att IOK håller så tyst i frågan. På tisdagen demonstrerade uppemot 1000 personer utanför IOK:s högkvarter i Lausanne och riktade sig mot ordföranden Jacques Rogge med plakat med texten ”Mr Rogge, din tystnad dödar tibetaner”.

– Det är inte jag som har bestämt att OS ska gå i Peking. Jag ser det som att vi idrottare vill tävla och utföra bra prestationer och inte lägga oss i det politiska, säger frisimmaren Josefin Lillhage som på tisdagen började tävla i sim-EM i Eindhoven.

Irriterande tystnad

Är du irriterad över att det är så tyst från IOK?

– Ja, faktiskt. Det är IOK som är representant för idrottarna. Jag tycker precis som Hoogenband att de borde gå ut och markera, säger Lillhage, flerfaldig medaljör i internationella mästerskap.

Den holländske simstjärnan Pieter van den Hoogenband, dubbel OS-mästare på 100 m fritt, gick för knappt två veckor ut och ville att IOK skulle uttala sig om Kinas brott mot mänskliga rättigheter. Det var före Tibetfrågan blev så akut.

Lars Frölander, OS-mästaren från Sydney 2000, hoppas göra sitt femte olympiska spel i Peking. Han menar att en bojkott inte har någon verkan.

– Det hade varit en helt annan sak om man visste att det skulle bli avgörande för exempelvis Tibet, men så blir det inte. Jag tycker det är lite tråkigt med snacket om bojkott för det är få saker som kan få ihop en värld på ett sånt positivt sätt under några veckor som ett OS, säger han.

Tas upp i grupp

Han var fanbärare för det svenska laget i OS i Aten och skulle inte tveka att vara det igen om han fick frågan i Peking.

– Nej. I ett sånt läge representerar man sitt land.

Simmarna diskuterar förstås sinsemellan vad som händer men truppen som helhet har inte tagit upp frågan.

– Nej, det har vi inte gjort, beroende på att vi har ett mästerskap just nu och behöver fokusera på det. Men vi ska göra det, exempelvis är läget bättre då vi samlas till ett OS-läger i Kolmården i början av april. Det är bara bra om idrottsmän är eftertänksamma, säger förbundskaptenen Thomas Jansson.

TT: Vad tycker du om Kinas agerande?

– Jag tror inte det finns någon som inte skriver under på att de mänskliga rättigheterna ska efterföljas. Men det är ju tyvärr inte bara Kina som bryter mot dem.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet